Videojáték segít a kényszerbeteg gyerekeken

2011. december 8., csütörtök 10:23

Kényszeresen a pöttyeit számoló katicalány valamint a mezőn egy bizonyos minta szerint közlekedő kabócafiú - ők azok a mesének a szereplői, amit az OCD-s, vagyis az obszesszív-kompulzív zavarokkal küzdő gyerekek kezelésére fejlesztettek ki.

A gyerekek körülbelül két százaléka szenved az úgynevezett obszesszív-kompulzív megbetegedésben (OCD), amit főként a kényszeres, megszállott, rögeszmés gondolatok jellemeznek. A beteg például mániákusan retteg a kosztól vagy különböző erőszakos kényszerképzetektől, netán különböző kényszeres rituálékat végez, például állandóan visszatér a lakásba, hogy ellenőrizze elzárta-e a gázt. A betegség kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat, gyakori, hogy a zavaró tünetek miatt a gyerek már iskolába sem képes járni.

Manapság a legmegbízhatóbb gyógymód a kognitív viselkedésterápia, gyógyszeres kezeléssel kombinálva. A sikeresebb terápia érdekében a Zürichi Egyetem Gyermek-és Serdülő Pszichiátriai Központja kifejlesztett egy számítógépes játékot, a ”Ricky and the Spider”-t, azaz a ”Ricky és a pók”-ot. A mese tartalmazza a legfontosabb kognitív viselkedésterápia eszközeit, a játékos forma azonban megkönnyíti a gyerekeknek, hogy megértsék és kezeljék a betegségüket.

A játékban a pók állandón olyan dolgokra kényszeríti Lisát, a katicabogarat és barátját Rickyt, a kabócát, amiket nem szeretnének megtenni. Például Ricky csak akkor mehet át a réten, ha egy meghatározott minta alapján közlekedik, Lisának pedig minden éjjel lefekvés előtt meg kell számolnia a pöttyeit. A mese végén azonban Ricky segítséget kér Dr. Bagolytól, hogy megváltozhasson az élete. ”A játék célja, hogy arra ösztönözze a gyerekeket, hogy szembenézzenek az OCD-vel és segít a pszichoterapeutáknak a kezelésben” - mondta Veronika Brezinka, a játék megalkotója. A szakértő emellett hangsúlyozta, hogy ez nem egy önsegítő játék, csak pszichoterápiás kezelés során lehet alkalmazni.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.