Amerikaiként indulhatna Kővágó?

2012. július 26., csütörtök 23:30, frissítve: péntek 08:27

Furcsa tény, hogy egy doppingvétségen ért tengerentúli futballista hazája sportdiplomáciai erejének köszönhetően indulhat az olimpián, míg Kővágónak esélyt sem adtak igaza bizonyítására.

Egy nappal a londoni olimpia megnyitóünnepsége előtt Kővágó Zoltán doppingügyétől és kétéves eltiltásától hangos a magyar és a nemzetközi sajtó. A korábban éremesélyesnek kikiáltott diszkoszvető saját állítása szerint nem doppingolt, és összehangolt akciót sejt kizárása mögött. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete felettébb vitatható.

A Nemzeti Sport értesülései szerint 2011 augusztusában Kővágó Zoltánt megkereste egy osztrák doppingellenőr egy előre megadott címen. A diszkoszvető már elköltözött onnan – ezt korábban hivatalosan is jelezte –, így az ellenőr saját bevallása szerint telefonon egyeztetett a sportolóval. A megbízott állítja, Kővágó nem kívánt találkozni vele, és megtagadta a mintaadást. Az atléta ugyanakkor híváslistákkal tudja bizonyítani, hogy az ellenőr nem kereste őt a fenti időszakban. A CAS-t nem érdekelték Kővágó érvei, kétéves eltiltással sújtották a magyar dobót.

Pozitív minta, pozitív elbánás

Kővágó Zoltán ügye kapcsán érdemes rövid kitérőt tenni az amerikai női futballválogatott kapusának háza táján. A tengerentúli antidopping-ügynökség (USADA) július 9-én közölte, a sportoló vizeletében a canrenone nyomait fedezték fel. Hope Solo még júniusban adott pozitív mintát egy nem hivatalos verseny utáni ellenőrzésen. A USADA hivatalos protokollja és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) előírásai alapján a szer rajta van a tiltólistán. A labdarúgó azzal védekezett, hogy menstruációja kezelésére felírt gyógyszere tartalmazta a doppingnak minősülő anyagot. Solo azonnal kapcsolatba lépett hazája antidopping ügynökségével, és – ahogy közleményében fogalmaz – minden olyan információt rendelkezésükre bocsátott, mellyel bizonyítani tudta, hogy nem teljesítményfokozónak használta a gyógyszert.

Solo: nem kell fognia a fejét
Solo: nem kell fognia a fejét
Fotó: Europress/Getty


Az amerikai futballszövetség rögtön a játékos mögé állt, és a nemzeti csapattal karöltve reménykedett benne, hogy a hálóőr folytathatja a felkészülést. Folytathatta.

Eddig a pontig számos helyen egyezik Solo és Kővágó története, leszámítva azt, hogy Kővágót úgy tiltották el, hogy semmiféle tiltott szert nem találtak a szervezetében az ellenőrzések során. A hazai „antidopping-ügynökség”, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) az amerikai testvérszervezethez hasonlóan kiállt versenyzője mellett. A csoport álláspontja szerint Kővágó nem követte el a terhére rótt cselekményt. A két sportoló története itt válik ketté, hiszen amíg a diszkoszvető ügyét ezt követően a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem hagyta annyiban, és továbbdobta a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnak, addig az amerikaiak ezt házon belül rendezték. Annyi történt, hogy miután a USADA nem tiltotta el Solót, a kapus beismerte tettét az amerikai olimpiai bizottságnak, a szervezet pedig a pozitív minta ellenére nem tiltotta el őt, sőt közleményben állt ki mellette. Miután a Nemzetközi Antidopping-ügynökségnek (WADA) innentől csak felülvizsgálati joga van, a döntés megfellebbezhetetlennek tűnik. Miképp Kővágó ügyében is.

Kővágó Zoltán pénteken
Kővágó Zoltán
Fotó: Reuters


Amerikaiként könnyebb?


A nehézatlétához visszatérve felmerül a kérdés: ha az amerikai csapat kapusa esetében a FIFA nem tartotta fontosnak azonnal a sportdöntőbírósághoz rohanni a nemzeti szintű vizsgálatot követően, miért követelte ugyanezt Kővágó kapcsán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség? Azt is lehetne boncolgatni, hogy a WADA osztrák ellenőre miért érezte nagyobb súlyú vétségnek Kővágó lakcímváltozását, mint a Solót ellenőrző kolléga a kapus pozitív mintáját? Az összeesküvés-elméletetek kiművelt szakértői már most tudni vélik, hogy a WADA legnagyobb nettó befizetőjeként (1,7 millió dollár) az Egyesült Államok gyakorlatilag a markában tartja az ügynökséget, és megvásárolja sportolói tisztaságát. Ezt természetesen rögtön meg lehet cáfolni a komolyabb atléták, mint az Athénban aranyat nyerő Crystal Cox, a sokszoros győztes Marion Jones vagy a 100 méter korábbi királya, Tim Montgomery lebukásával.

Az ugyanakkor teljesen biztosnak látszik, hogy Annus Adrián és Fazekas Róbert athéni doppingbotránya óta a WADA emberei vizslaként követik a magyar nehézatlétákat. Kővágó erről még az egyik hazai hírportálnak is panaszkodott korábban. Az athéni szégyenfolt nehezen mosható le, sőt mindenki biztos lehet benne, hogy a magyar sportdiplomácia még hosszú ideig nyögi majd a pozitív magyar mintákat.

A cselgáncsozó Ungvári Attila, a vízilabdás Török Béla, az evezős Takács Adrián után Kővágó Zoltán a legújabb tanú rá, mekkorát kellene javulnunk doppingdiplomáciában. Egyelőre úgy tűnik, inkább rontottunk helyzetünkön.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.