Harcsa szívós bunyója kevésnek bizonyult

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. augusztus 6., hétfő 23:15, frissítve: kedd 11:16

A 19 éves magyar bokszoló élete első olimpiáján a negyeddöntőig jutott, ahol alulmaradt rutinosabb brazil ellenfelével szemben. A tehetséges öklöző így lemaradt az éremcsatákról, és búcsúzik Londontól.

A 75 kilogrammos bokszolók mezőnyében induló Harcsa Zoltán első londoni meccsén a venezuelai José Espinoza Menát búcsúztatta szoros küzdelemben. A legjobb tizenhat között már megnyugodott a 19 éves magyar bokszoló, és az első menettől uralva a meccset simán verte namíbiai ellenfelét.

A negyeddöntőben a 178 centiméter magas, 24 éves Falcao Florentino Esquiva várt honfitársunkra. A 2011-es világbajnokság bronzérmese a nyolcaddöntőben az azeri Soltan Migitinovot győzte le, a negyedik kiemelt volt a súlycsoportban. Ha Harcsa legyőzi vetélytársát, minimum bronzérmes az olimpián!

A dél-amerikai rendkívül aktívan kezdte a mérkőzést, többször is megsorozta riválisát, az első egy perc egyértelműen az övé volt. Harcsa rögtön az elején alapállást váltott, ennek ellenére a brazil több horgot is be tudott vinni. Félő volt, hogy Harcsa igen jelentős ponthátrányt szed össze az első menetben; a pontozóbírók 6:2-vel Esquivának adják az első kört.

Fotó: Europress/AFP


Itt már csoda kell

A magyar bokszoló sokkal óvatosabban kezdett a második menetben, és végre tőle is láthattunk egy gyönyörű balegyenest. Sorozatokat ugyan nem tudott bevinni, nem úgy a brazil, de egyszer-egyszer oda tudott szúrni sikeresen. Jóval kiegyenlítettebb csatát láthatott a közönség a folytatásban, de a brazilnak az idő előrehaladtával egyre kevésbé kellett kockáztatnia. A menetet eggyel Falcao Florentino Esquiva nyerte. A látottak alapján csodát kellett tennie Harcsa Zoltánnak a zárófelvonásban, mindent egy lapra feltéve kellett rohamoznia.

Fotó: Europress/AFP


Izmos jobbegyenessel nyitott a magyar öklöző, de ellenfele sem lankadt, visszaadta a beszedett pofont. Sajnos Harcsa az utolsó menetben sem tudott dominálni, a brazil rutinosan, higgadtan bokszolt. Az utolsó menetet ugyan a magyar ökölvívó nyerte, de a meccset ellenfele húzta be.

Harcsa Zoltán negyeddöntőbeli vereségével búcsúzott az olimpiától, ő volt a magyar bokszcsapat utolsó állva maradt tagja.

Szántó Imre, Harcsa kispesti klubedzője, volt szövetségi kapitány:
„Zoli erősnek érezhette a világbajnoki bronzérmes brazilt, ezért volt visszafogottabb az elején, el is ment a nyitómenet. A nagy különbség, az amúgy sajnos reális négypontos hátrány meghatározta a folytatást, amely már szorosabb volt, de az ellenfél nagy ütései hátráltatták a közelebb zárkózásban, s meghatározónak bizonyultak, bár a befejező három percet már Zoli nyerte.”

Harcsa Zoltán:
„Mérges vagyok magamra, mert nem tudtam megvalósítani az edzői elképzelést. Képtelen voltam közelebb menni hozzá, az ütőtávolságot sem éreztem. Ma semmi nem jött össze, s mire belemelegedtem volna, vége is lett a meccsnek. Jobb, gyorsabb és éhesebb is volt a brazil. Vigaszom legfeljebb az lehet, hogy így is én szerepeltem a legjobban a magyar bokszolók közül. Nagy kár, hogy nem sikerült érmet szereznem. Talán majd legközelebb.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.