Hatos lecsúszott a bronzéremről

Koroknai Gergely, Gabay Balázs

2012. augusztus 10., péntek 20:53, frissítve: szerda 18:07

Hatos Gábor emberére akadt a 74 kilogrammos szabadfogású birkózók bronzmeccsén. Üzbég riválisa több támadást is végre tudott hajtani ellene, és miután Hatos nem csinált pontot, az ötödik helyen végzett az olimpián.

Hatos Gábor mérkőzés nyilatkozott a távirati irodának a bronzmérkőzés után:

„Jól kezdtem a versenyt, aztán jött az iráni, akivel már többször birkóztam, s most kikaptam. Utána próbáltam fejben összeszedni magam, hosszú volt egytől nyolc óráig folyamatosan bemelegíteni, koncentrálni. Nagyon bánt, hogy a végén a sorsolás nem nekem kedvezett, mert úgy érzem, a harmadik menet meglett volna, már nagyon elfáradt az üzbég. Stabil, rutinos versenyző, aki évekig nem birkózott, most hozták vissza. Az is nagy dolog, hogy kijutottam az olimpiára. Lesz bennem annyi tűz, hogy a következő játékokat is megcélozzam."

Hatos Gábor idén és 2011-ben is harmadik lett az Európa-bajnokságon, 2010-ben pedig a világbajnokságon szerzett bronzérmet. A kollekcióból az olimpiai dobogó harmadik foka hiányzott, odáig azonban nem vezetett könnyű út.

A legjobb 16 között kezdett a 74 kilós szabadfogású birkózók mezőnyében, ahol a 2010-es vb-n nyolcadik kínai Csang Csung-jao ellen nyert magabiztosan, két menetben – két-két mögé kerüléssel gyűjtve 4 pontot.

Hatos második meccsén a kazah Abdulhakim Sapijev következett. Sapijev a magyarhoz hasonlóan bronzérmet szerzett a 2010-es vb-n, tavaly pedig a nyitókörben búcsúztatta Hatost a világbajnokságon, így volt miért visszavágni. Az első menetet egy kitolással nyerte meg a szombathelyi birkózó, miután a sorsolás neki kedvezett, míg a másodikat is egy kiléptetéssel húzta be a magyar fiú.

Az elődöntőben a kétszeres vb-második iráni Szaed Gudarzi ellen lépett szőnyegre, aki bombaformában érkezett – korábban a pekingi olimpia bronz- és ezüstérmesét is búcsúztatta, és Hatos ellen is magabiztosan ment tovább, aki nem tudott mit kezdeni a rendkívül erőszakosan támadó ellenfelével.

A bronzmeccsre az az üzbég Szoszlan Tyigijev csatlakozott mellé a vigaszágról, aki a 2006-os vb-n harmadik, 2008-ban Pekingben pedig második helyig jutott.

Egy perc után egyikük sem tudott akciót végrehajtani a másikon, de a vb-bronzérmes Tyigijev a lábra támadásért és mögé kerülésért kapott ponttal behúzta az első menetet. Az üzbég a második 2 percben is próbálta támadni Hatos lábát, de honfitársunk jól védekezett. Támadni viszont nem igazán tudott, az idő pedig vészesen fogyott, sőt le is teltek a másodpercek.

Fotó: Kollányi Péter / MTI


Jöhetett a golyó, melyet Tyigijev húzott ki. Miután ő lett a kedvezményezett, ő foghatott rá a magyar lábára. Hiába menekült Hatos, a pontot az üzbég kapta, ez pedig azt jelenti, hogy az ő nyakába akasztják a bronzérmet. Hatos Gábor az ötödik, pontszerző helyen végzett

Fotó: Kollányi Péter / MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.