Két arany fél óra alatt

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. augusztus 8., szerda 11:59, frissítve: szerda 21:58

Vajda Attila hatodik helye után összekapta magát a magyar kajakoscsapat, előbb a Dombi Rudolf, Kökény Roland 1000-es egység nyert aranyat, majd a női négyes (Szabó, Kozák, Kovács, Fazekas-Zur) lett olimpiai bajnok! Álom!

Pedig nem úgy kezdődött a nap, ahogy elképzeltük. Vajda Attila olimpiai és világbajnokként egyik fő esélyese volt a kenu egyesek 1000 méteres versenyének, aztán ahogy betérdelt, és elrajtolt, azt kellett látnunk, hogy szépen lassan az egész mezőny elhalad mellette, és a szokásos nagy szegedi hajrá csak a hatodik helyre elegendő. Vajda a parton aztán a közmédiának nyilatkozva elmondta, teljesen kihajtotta magát, a mezőny erősödött ennyit. Pontszerző kenusunkat, aki évek óta Magyarország legjobb kenusa, azért minden elismerés megilleti az emberfeletti küzdésért. Köszönjük, Vajda Attila! (200-on, gyengébbik számán pedig akár még javíthat is.)Úgy tűnik, golyót eresztett a Dombi Rudolf, Kökény Roland egység hátsójába Vajda eredménye, pontosan úgy lőttek ki az ezres kajakostávon, mint a zágrábi Eb-n néhány hete, a németek támadásait visszaverve a célvonalban 53 ezreddel előzték a portugál duót, és olimpiai bajnokok lettek! Nem számoltunk arannyal ebben a számban (a tavalyi, szegedi vébén még csak hatodikak voltak), de legalább Vajda vereségét megbosszulták. Ekkor meglett Magyarország ötödik aranya!„Hihetetlenül boldog vagyok, csodálatos érzés elsőként áthaladni a célvonalon. Nagyon készültünk erre, sikerült három olimpiai ezüst után aranyat nyerni.” - Kovács Katalin (MTI)

És bő 20 perccel később a hatodik: a sokat kritizált összetételű (erről lejjebb...) női négyes – Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina – parádés rajttal, igen magabiztosan utasította maga mögé a többi hét hajót 500-on.

Kovács Katalin a futam után:Csütörtökön három számban leszünk érdekeltek, erről későbbi összeállításunkban számolunk be. Aranydélelőtt volt...

Kökény Roland az arany után, és persze Dombi Rudolf!


A Hír TV helyszíni tudósítása


A DÉLELŐTT ESEMÉNYEI PERCRŐL PERCRE

Fotó: Kovács Tamás / MTINői kajak-4 500 m

11.46: 100 méterrel a vége előtt vezetünk! MEGVAN!!!!!!!! Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina! 1992 óta nem nyertünk.
11.45: 250-nél nem vezetünk.
11.44: Zseniális rajt Szabó Gabiéktól.
11.43:
Jön a női négyes, a friss Eb-bronzérmes 500-on. Éremeséllyel.


Férfi kajak-2 1000 m

Fotó: Kollányi Péter / MTI

11.28: ÚT A GYŐZELEMBE! Célfotó... OLIMPIAI BAJNOKOK VAGYUNK!!! Dombi Rudolf és Kökény Roland!!! Előnyük 53 ezred volt a végén az eleinte nagyon örülő portugálok előtt... Uhhh.
11.27: Mintha erősítenénk, ostromoljuk az első helyet!
11.26: A svédek vezetnek, a 8-ason jönnek a portugálok. Második helyen megyünk. Hajrá jön.
11.25: Az ausztrálok tartják a lépést. A németek lemaradva, feljöttek a svédek 200-nál.
11.24: RAJT! Fehér hajóban, középen a mieink. Jó rajt, a németeké nem annyira, örülünk!
11.22:
A magyarok a 4-es pályán, a németek az 5-ösön.
11.19:
Dombiék döntőjében a fő ellenség a német hajó, benne Martin Holsteinnel és Andreas Ihlével. Az olimpiát tekintve is őket kellene "trónfosztani".
11.17:
A B döntőt a Wraae, Staer egység nyerte (Dánia), a végén nagyon rájuk jöttek a belgák.
11.11:
A magyar duót mindössze egy-két éve rakták össze, tavaly a szegedi világbajnokságon hatodikak voltak, idén viszont megnyerték a zágrábi Európa-bajnokságot néhány hete.
11.04: Dombi Rudolf és Kökény Roland kajak-2-je ezren
, hamarosan következik. Előtte azonban a B döntő jön.

Férfi kenu-1 1000 m

Fotó: Kollányi Péter / MTI

11.00: Vajda 750-nél a mezőny végén... Vajda Attila a befutónál hatodik... Hátránya 3 másodperc 75 század az aranyérmes Sebastian Brendel mögött. Ezüstérmes a spanyol David Cal, harmadik a kanadai Mark Oldershaw.
10.59:
Ötödik helyen tempózik talán, nagyon erősít, de az élmenők kontrollálják...
10.58:
Indul Vajda, az egyesen Menkov átveszi a vezetést. Vajda az utolsó előtti helyen.
10.57:
Goubel és Brendel vezetnek, Vajda hatodik 200-nál.
10.56:
RAJT! Attila beragad egy kicsit. De messze a vége.
10.54:
Az egyes pályán Menkov vet keresztet. A hármason Vajda, a szegedi világbajnok. Az ötösön a német Brendel kétszeres Európa-bajnok. A hetesen a spanyol Cal, nagy vetélytárs.

„Természetesen jobb eredményre számítottam, de úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot, mindent megtettem. Azért jöttem ide, hogy kihajtsam magam, mindent megpróbáltam, indítottam, de gyorsabbak voltak a többiek. Ilyen a sport, egyszer fenn, egyszer lenn. Most van újra négy évem. Változnak az idők, ez a mezőny nyolc éve, de négy éve sem volt ilyen, nagyon összesűrűsödött. Aki bekerült a döntőbe, azok közül bárki nyerhetett. Ez kicsit kevés volt, jobb lett volna hamarabb jönni, más az időjárás, más a víz, mint Szegeden.” - Vajda Attila (MTI)

10.53: A lengyel Kuleta magabiztosan nyeri a B döntőt. A mexikói Cristóbal nagyot hajrázott. Jöhet Vajda futama, a döntő!
10.49:
Vajda Attila egyébként a negyedik legjobb idővel jutott döntőbe, de ez csalóka, mert futamában kevéssel lemaradva végzett a második helyen, a másik futamot pedig egy csöppet más időjárási viszonyok között rendezték. Ez bizony számít egy csaknem 4 perces lapátolás során.
10.45:
Először a 9-16. helyért viaskodnak a döntőről lemaradók (10.48-kor), Vajda Attila 10.56 körül kerül sorra a döntőben.

Férfi kajak-1 1000 m

10.41:
Vezet az északi srác, kipukkadt van Koeverden. Olimpiai bajnok Eirik-Veras Larsen Norvégiából, második a kanadai, harmadik a német Max Hoff.
10.40:
A norvég Larsen próbál indulni, de még tetemes a holland-kanadai-magyar előnye.
10.38:
Van Koeverden vezet, édesanyja egyébként , úgy tudjuk, magyar... Jön a németek világbajnoka is, Max Hoff.
10.36:
Napos idő van, reggel esett az eső a Dorney-tó fölött. Minden számban előbb a B-döntőket rendezik meg, így Vajda pár perccel a jelzettnél később kezd.
10.34:
A négyesen Hoff (Németország), az ötösön a kanadai Adam van Koeverden iparkodik. Tim Brabants (GBR) az egyesen, elvileg szélvédett pályán megy. Ezt rögtön le is tesztelhetjük.
10.31:
A férfi kajak-1 1000 méterrel kezdődik a program, nem vagyunk érdekeltek, de óriási nevek állnak rajthoz így is.

Egy mieink nélküli, úgymond bemelegítő férfi kajak-1 1000-rel indul, majd egy magyar felségterületű olimpiai számmal folytatódik a versenyprogram – magyar idő szerint – 10.48-kor az Eton Dorney centrumban; Vajda Attila, a londoni magyar kontingens egyetlen kenusa olimpiai bajnoki címét igyekszik megvédeni, illetve fényesíteni világbajnoki medálját. A szakvezetés véleménye és az előcsatározásokon látottak alapján minden esélye meglehet a címvédésre, még úgy is, hogy a legutóbbi, zágrábi Eb-n nem indult el – bízzunk benne, hogy a tökéletes formaidőzítés volt az oka.

A szegedi Vajda a fináléban ráadásul a 3-as pályán térdel hajóba, ami a válogatott szeptemberi terepszemléje szerint szél szempontjából kedvezőbb, mint a felsőbb számozású pályák, az olimpia előző két versenynapja alapján – amikor forgott a szélirány – kijelenthető, csak árnyalatnyi különbség lehet. Ha ez fog segíteni, akkor Vajda Attila fogja leginkább megérdemelni. A döntőben több aspiránsra figyelnünk kell – Vajda Attilának csak magára –, ott lesz először is az 5-ős pályán a magyar szintjén kenuzó német Sebastian Brendel, a 4-esen a francia Mathieu Goubel, az 1-es surranón Vadim Menkov, a 7-esen pedig a spanyol David Cal, akire az utóbbi években Vajda Attila legnagyobb vetélytársaként tekinthettünk. Vajda egyébként nagy hajrázó, a futam pedig majdnem 4 perces lesz, nincs tehát aggódni való az elején. És még egy figyelmeztető jel: Vajda második lett az elő- és középfutamok során is.

Talán váratlanul komoly esélyeink akadtak a férfi kajakosduók 1000-es számában, ahol Dombi Rudolf és Kökény Roland megnyerte az alig néhány hete rendezett Európa-bajnokságot. Mivel az aranyesélyesek szinte mind európaiak, a dobogóra felférhetnek, ne feledjük viszont, hogy a tavalyi szegedi világbajnokságon még hatodikként értek célba.

Voltaképpen Storcz Botond szövetségi kapitány „szeméről” és személyes döntéséről szól a női négyes döntője 500-on. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású négyesért személyesen vállalta a felelősséget, miközben többeknek, így a kimaradó Paksy Tímeának is gondja volt a válogatási elvekkel. Mióta Storcz a kapitány, a női négyes mindig, mindenhol győzött, ahol kellett (az Eb-n már nem, a mostani felállásban lett bronzérmes…), így visszalépés lenne az ezüstérem, és a kritikus hangokat biztosan újra hallanánk. Az aranyérem esélyét a dac is növelheti tehát a lányokban.

10.30-kor kezdődnek a versenyek, kövesse szöveges tudósításunkat percről percre az MNO-n!

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.