Magyar éremeső hullott Londonban

TK

2012. szeptember 4., kedd 20:38, frissítve: szerda 12:30

Dani Gyöngyi ezüstérmet, Osváth Richárd és Krajnyák Zsuzsa pedig bronzérmet nyert vívásban kedden a londoni paralimpián. Sportolóink már most túlszárnyalták a pekingi eredményt, 2008-ban ugyanis egy arannyal és öt bronzzal zártak.

A 37 éves Dani a B kategória –- azaz a felállni képtelen vívók mezőnyének – fináléjában 15-10-re kapott ki a kínai Jao Fangtól (Yao Fang). „Aranyéremért jöttem, de ez az ezüst is szépen csillog” – mondta a döntő után Dani Gyöngyi, az UTE sportolója. Hozzátette: „Ez a negyedik paralimpiai ezüstérmem, de a kedvenc ékszerem az arany. A holnapi párbajtőrben vagy a pénteki párbajtőr csapatban talán az is összejön.”

A kaposvári születésű vívó a korábbi ezüstjeit a 2004-es athéni játékokon nyerte tőr egyéniben, illetve tőr és párbajtőr csapatban. Dani a 33 fős küldöttség hetedik érmét szerezte a brit fővárosban.

Bronzérmek

A nők A kategóriájában – a felállni képes versenyzők között – a 33 éves Krajnyák a harmadik helyért vívott mérkőzésen végig vezetve, magabiztosan, 15-4-re győzte le a nála öt évvel idősebb Juhász Veronikát az ExCeL sportközpont csarnokában – számos magyar szurkoló buzdítása közepette. „Boldog vagyok és fáradt, de holnap már következik a párbajtőr, úgyhogy összeszedem magam – nyilatkozta Krajnyák, az UTE sportolója. – A felkészülés végén egy sérülés zavart kicsit. Itt a világ legjobb 12 vívója szerepelt, az ágamra pedig csak korábbi aranyérmesek kerültek, nehéz volt. A hongkongival, aki megvert az elődöntőben, mindig ott vagyunk a végjátékban. Nem tudom, ma mi döntött az ő javára. A bronzmeccsen Vera is nagyon jól teljesített, remekül helytállt.”


A kerekesszékes vívó válogatott szövetségi kapitánya nagy örömét fejezte ki, hogy nemcsak az érmesek, hanem mindenki nagyon jól vívott. A felkészülés és a formaidőzítés – bátran mondhatom –, nagyon jól sikerült – fogalmazott a Hír TV-nek Kovács Iván, hozzátéve: meg lett ennek a négyéves munkának az eredménye. (…) Azon kívül, hogy eredmények is jönnek, látszik, hogy tényleg nagyon jó úton járunk és sikerült jól összerakni ezt az egész felkészülést, és az egész vívásunkat, úgyhogy nagyon boldog vagyok – hangsúlyozta a kapitány

Krajnyák két ezüstje mellé negyedik paralimpiai bronzérmét szerezte: előbbieket tőr és párbajtőr csapatban a 2004-es athéni játékokon, utóbbiak közül az első hármat pedig tőrben (2000 Sydney) és párbajtőrben (2000 Sydney, 2004 Athén) nyerte.

Az erdélyi születésű, paralimpiai újonc Osváth Richárd – aki ugyancsak az A kategóriában szerepelt – a francia Damien Tokatliant verte 15-7-re. „Elégedett vagyok a mai nappal, ezt kívánom mindenkinek az első paralimpiáján – mondta boldogan. – Nagyon izgultam az éjjel, nem sokat aludtam, de azt hiszem, ilyenkor minden sportoló így van ezzel. Egy éve még csak a kijutás volt a célom, nagyszerű érzés, hogy érmesként megyek haza.”

A magyarok a kedd esti éremesővel már túlszárnyalták a pekingi eredményt, 2008-ban ugyanis egy arannyal és öt bronzzal zártak.

Forrás: MTI, Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.