Második vereségét könyvelheti el a Kemény-gárda

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. július 31., kedd 12:14, frissítve: hétfő 18:22

Második csoportmeccsén szállt vízbe a magyar férfi vízilabda-válogatott; a szerbek elleni vereség után éppen ideje volt javítani, Montenegró viszont nem hagyott nekünk levegőt. Két meccs, két vereség.
„Lényegesen jobban játszottunk, mint a szerbek ellen, de az eredményjelző az igazságot mutatja. Megint elkerülhető gólokat kaptunk, nem a tíz lőtt gól kevés, hanem a tizenegy kapott sok. Még nincs semmi veszve, most a következő mérkőzésre kell koncentrálni, a románok ellen" - Kemény Dénes (MTI)

Kifejezetten rossz előjelekkel vártuk a második, Montenegró elleni csoportmeccset az olimpiai férfi vízilabdatorna B csoportjában. Először is: simán kikaptunk a nyitányon Szerbiától (14-10), másodszor is Montenegró ellen kifejezetten rossz volt a friss mérlegünk, kikaptunk tőlük a januári Eb elődöntőjében (14-13 hosszabbítás után), és egy néhány héttel ezelőtti felkészülési találkozón is (10-9).

Ennek megfelelően igen feszülten kezdtük a találkozót, a ráúszástól kezdve folyamatosan hagytunk ki helyzeteket. A harmadik percben aztán megtört a gólcsend, de Paskovics góljának mi nem igazán örülhettünk – annál inkább Hosnyánszkyénak, erre a negyed feléig kellett várnunk (1-1). Az első 8 perc végén még Biros csapatkapitány válaszolt Janovics góljára, így mentünk vissza a második ráúszáshoz (2-2).


A második negyed meghozta a nem igazán remélt montenegrói mezőnyfölényt, amelynek végén 6-5 állt az eredményjelzőn Deján Udovicsics fiainak. A kék sapkások oldalán Brguljan volt elemében, nálunk leginkább a félideig kétgólos Varga Dániel, és az ötödik gólt szerző Kásás Tamás.

A harmadik negyedben hol hárommal, hol kettővel, hol eggyel vezetett Montenegró, és ahhoz, hogy még bármiről beszélni tudjunk a végén, Biros lőtt Sztepanovics szeme közé egyet a harmadik negyed végén.

Az utolsó felvonásban egész egyszerűen a gólpárbaj folytatódott, és bár a végén lankadt a montenegrói figyelem, a kapufáról mindig rossz irányba pattant a labda, vagy Sztepanovics préselte ki azt az ideális helyről magyar lövés végén. Két perccel a vége előtt már be is állt a 10-11-es végeredmény, aminek következményeit most még nem láthatjuk pontosan. Ami biztos, mostantól minden ellenfelünket meg kell verni.

Számolgassunk!

Nem kell még temetni a férfi vízilabda-válogatottat egyáltalán. Érdemes egy kicsit most a múlt eseményeire mutogatni, 2000-ben, Sydney-ben ugyanis igen hasonló helyzetbe kerültünk: kikaptunk két délszláv csapattól (Horvátország, 8-7; Jugoszlávia, 10-9), aztán a többi csoportellenfelet, ha néha nehezen is, de magunk alá gyűrtük (Görögország, Hollandia, USA), majd jött az olaszok elleni negyeddöntő (8-5), a jugoszlávok elleni visszavágás (8-7) az elődöntőben, és az Oroszország elleni döntő. Akkor folyamatosan javuló formát mutattunk a torna végéig, valami ilyesmit kéne most is előhúzni.

Mert ami még most vár ránk: Románia, a házigazda Nagy-Britannia és az USA. Mindhárom csapat jó felhozóellenfél lehet, feltéve, hogy az USA nem vág vissza a 2008-as olimpia döntőbeli vereségéért. Ki kell sajnos mondani, erre készülnek, nemrégiben ugyanis Kemény Dénes alakulata Észak-Amerikában vendégeskedett, és bizony több edzőmeccsen is győzni tudtak Magyarország ellen. S intő jel: Montenegrót megverték az olimpiai torna első fordulójában. Mondhatnánk, hogy ég a ház, de ha Kemény Dénesnek igaza van, az egyenes kieséses szakaszban új torna kezdődik – ha csak a negyedik helyen jutunk tovább, a másik csoport legjobbja, valószínűleg Horvátország ellen. (Valóban nincs baj, ha megverjük az amerikaiakat, ugyanis a papírforma szerint Spanyolország, Olaszország vagy Görögország ellen negyeddöntőzhetünk.)

MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ 10-11 (2-2, 3-4, 3-3, 2-2)
Magyar gólszerzők: Biros Péter 3, Hárai Balázs 2, Varga Dániel 2, Hosnyánszky Norbert 1, Kásás Tamás 1, Steinmetz Ádám 1

Alább a mérkőzés eseményei, percről percre!

4. negyed


8. perc:
Az utolsó 64 másodperc magyar labdaszerzéssel és időkéréssel indul. Emberelőny! Varga Dénes: megint kapufa... Elveszett a meccs, Kemény Dénes tenyerébe temette az arcát és odavágta a mappáját, 10-11 a vége.

7. perc:
Egyre feszültebb a játék, Varga Dénes csen labdát, elöl kéne pontosnak lenni végre. Varga Dénes aztán elöl pontatlan, ki tudja, hanyadik kapufánkat lőjük.

6. perc:
Így is kell, Hárairól kiállítottak középen, a visszakapott labdát pedig megint bepréselte (10-11). Aztán nagy Viktor mit szedett ki...

5. perc:
Kiss Gergely adja el megint. Hazafelé ki is állítják, Radovics pedig visszaállítja a a kettő különbséget 3 perccel a vége előtt (9-11).

4. perc:
Brguljan emberelőnyben ront! Kásás akcióból kapufára dörrent... Montenegrói támadás, legjobbunkat, Varga Dánielt állítják ki, de megint elrontják az emberelőnyt. Ki kéne már használni!

3. perc:
Ötméteres itt is, Jokics a vétkes – kipontozódik, mint korábban Petrovics. Biros Péter „sétál” oda elvégezni, gól! (9-10)

2. perc:
Zlokovicsnak ötméterest ítél az ausztrál–spanyol bírópáros, Janovics lövi fel a jobb felsőbe (8-10).

1. perc:
Montenegrói labdaelhozatal, svédcsavarral végződő támadás, Nagy Viktor véd, támadunk. Madaras óriásit lő, Sztepanovics véd, sarokdobás, emberelőny, lejár az idő, Varga Dénes, mellé...

3. negyed


8. perc: Vlagyimir Gojkovics
emberelőnyből lő centergólt, hogy nehogy mínusz eggyel forduljunk az utolsó 8 percre (7-9). Biros nem hagyja annyiban, még bezúz egyet, marad esély a végére (8-9).

7. perc:
Időt kér Kemény Dénes. Még a fiúk elengedése után is a fejét csóválja... Magyar emberelőny, Steinmetz-húzás, gól! (7-8)

6. perc:
Ront Montenegró is, ami folyamatos esély nekünk. Csak nem tudunk vele élni, az idő pedig fogy. Emberelőnyt is kapunk, de még dobás előtt belefúj a bíró.

5. perc:
Egy montenegrói sapka a medence fenekén, az eredményjelző meg befagyott 6-8-nál... Hosnyánszky is elrontja.

4. perc:
Fontos helyzetben úsztunk meg emberhátrányt. Újabb magyar kapufa, igaz, nem igazán kidolgozott helyzetből. Aztán egy furcsa bírói ítélet: víz alá nyomták Hárait, aki ellen a labda víz alá vitele miatt intettek. A hosszú percek óta ordítozó Szécsit lecseréli Kemény Nagy Viktorra.

3. perc: Hárai Balázs
harcol ki emberelőnyt, rögtön kapja Kásástól, és be is vágja (6-8).

2. perc:
Kiss ront, montenegrói előny, Szécsi-védés. Visszakerül hozzájuk, Brguljan 3-ra hizlalja az előnyt Montenegró számára (5-8).

1. perc:
Kásás hozza el a labdát, de mint az első negyedben, megint egy pontatlan centerezéssel kezdünk. Szécsinek kell védenie Zlokovics lövését, de begördül a hullámokon a gólvonal mögé (5-7).

2. negyed


8. perc:
Fél perccel a második negyed vége előtt támadhatunk: Varga Dániel volt gyorsabb középen mindenkinél, és bepaskolja a jobbról jött labdát (5-6). Egy Szécsi-védéssel fejeződik be a félidő. Bármi lehet még a meccsből, de győzni nagyon nehéz lesz.

7. perc:
Montenegró nem tud hibázni emberelőnyben, megvárták, amíg kiegészüléskor átrendeződünk, ekkor érkezett a szúrás (4-6, Brguljan).

6. perc:
Madaras megtornáztatja a montenegrói kapust, Sztepanovics pedig lécre tolja a lövést... Zsinórban a harmadik támadásunk maradt ki. De a montenegróiak is hibáznak, magyar akció, és ezt most már nem hagytuk ki, Kásás vállalta be (4-5).

5. perc:
Szépen felálltak megint, Ivovics második gólját szerzi, kettővel mennek a szlávok (3-5).

4. perc:
Jokics állt be a vezérlőpulthoz, némi labdázás, montenegrói gól – Jokicstól (3-4). Újabb magyar kihagyott támadás, montenegrói emberelőny.

3. perc:
Két kihagyott emberelőny után Varga Dániel végre betalál (3-3)! Aztán Kásás szerez labdát, a támadás végén Varga Dániel viszont a kapusba püföl ziccerben...

2. perc: Alekszader Ivovics
veszi észre magát üresen egy magyar kiállítás után, a társak is, megtalálja a labda végül, és gól (2-3).

1. perc:
Kásás elhozza a második ráúszás után. Hosnyánszky rontja el a támadást.

1. negyed

8. perc:
Óriási a küzdés, két remekül védekező csapat találkozik.

7. perc:
Szécsi véd emberhátrányban. Hátul nincsenek gondok. Egy kis feszültségoldás: Biros Péter cséká iszonyúan messziről átejti a kapust, 2-2!

6. perc: Mladan Janovics
Montenegrónak szerez vezetést (1-2), de kisvártatva magyar emberelőny. Kiss Gergely eladja, Kemény fejéhez kap.

5. perc:
Montenegró gyengén támad, van keresnivalónk, de Steinmetz ejtése ettől még nem megy be magától...

4. perc: Hosnyánszky
lövése talál utat Sztepanovics kapujába (1-1).

3. perc:
A kihagyott magyar helyzetek után montenegrói gól emberelőnyben, Paskovics az elkövető. (0-1)

2. perc:
Madaras és Kiss Gergő labdázik, utóbbi – némi montenegrói múlttal, hisz a Kotor játékosa volt – kapura présel, sarokkapufa. Megint jól védekezünk, Biros ráadásul megúszik, de a kapusba lövi a labdát.

1. perc:
Ráúszás: miénk, Biros indít akciót, centerben birkózás, montenegrói labdaszerzés. Aztán jól védekezünk, nincs gól.

Sajnos simán kikaptunk Szerbiától a férfi vízilabdatorna első fordulójában úgy, hogy a játék minden elemében jobbak voltak nálunk a Prlainovicsék – a vezér egymaga lőtt 5 gólt Szécsinek. A második fordulóban azzal a Montenegróval találkozunk, amelytől a januári hollandiai Európa-bajnokságon egy hosszabbításos elődöntőn 14-13-ra kikaptunk, és júliusban is összecsaptunk a „kis jugókkal”, hasonlóan 1 góllal voltunk rosszabbak egy felkészülési találkozón (9-10), hiába tartottuk kezünkben a meccset az utolsó percekig.

Egyértelmű tehát, hogy nem számíthatunk könnyebb mérkőzésre, mint Dejan Udovicsics legényei ellen, saját hibáinkat kell kiküszöbölni ahhoz, hogy legalább ne kapjunk ki. Nem azért, hogy előre magyarázzuk a bizonyítványt, de van még akkor is esélyünk, ha megint kikapunk; Sydney-ben a csoportkörben Horvátország (8-7) és Jugoszlávia (10-9) is elkapta a magyar csapat grabancát, a kieséses szakaszban aztán egyre jobban formába lendültünk, a döntőben pedig 13-6-ra fojtottuk meg Oroszországot – az a mérkőzés volt az orosz vízilabdázás Irapuatója.

Kemény Dénes is hangsúlyozta korábban, hogy a csoportmeccsekből még nem szabad végletes következtetéseket levonni, mert az egyenes kieséses szakaszban egy új torna kezdődik. Azért verjük csak meg Montenegrót, biztos, ami biztos!

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír