Névtelen ifjak a megnyitó középpontjában

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. július 28., szombat 02:05, frissítve: szombat 11:30

Helikopterről ledobott II. Erzsébet, Tűzszekerek-hősöket lökdöső Mr. Bean, röpködő Mary Poppins-fürtök. A sok szempontból formabontó olimpiai megnyitó egy furcsa lánggyújtási szertartással ért véget.
Óriási csúszást halmozott fel a megnyitóünnepség, a négy órán át tartó ceremónia eseményeit tekintse át az MNO percről percre frissült, képes összeállításában!

A pekinginél valamivel vontatottabb, ám számos ötlettel megspékelt műsorral kezdődött a XXX. nyári olimpia londoni megnyitója. II. Erzsébetet baba képében például helikopterről dobták le az Olimpiai Stadion 80 ezer nézője közé, Mr. Bean szokása szerint vonta magára a figyelmet a szimfonikus zenekarról és lökdöste a Tűzszekerek film szereplőit egy trükk segítségével, Beckham motorcsónakot vezetett tökéletes frizurával, és rengeteg Mary Poppinst is bedobáltak az izzó arénába.

A műsor az este folyamán óriási csúszást halmozott fel, három és fél óra is eltelt belőle, és a kandelábert meg sem gyújtották még, illetve Jacques Rogge NOB-elnök sem mondott egy mukkot sem addig. Ettől még megérdemelhette London, hogy 2005 júliusában Szingapúrban a játékok rendezését, 204 nemzet 10 ezer sportolójának vendégül látását, 32 sportág versenyeinek lebonyolítását.


A megnyitó bevonuló nemzetei között nyolcvannegyedikként vonult a mi nemzetünk, a vasárnap Szerbia ellen csapatkapitányként vízbe ugró Biros Péter vezetésével (16.30). A nemzetek között volt, amelyik gumicsizmákban lépegetett (Csehország), volt, amelyik ország híján függetlenként ugrabugrálva (volt Holland Antillák), és két ország csapata összesen két sportolóval jött (Bhután, Szomália).


Jacques Rogge NOB-elnök megnyitójában sokszínű, kozmopolita városnak nevezte Londont, hozzátéve, „itt született a modern sport”. Felkérésére II. Erzsébet angol királynő megnyitotta a londoni olimpiai játékokat.

Késő éjjelig kellett várni arra, ki gyújtja meg az olimpiai gigamécsest, amely augusztus 12-ig ég majd. Az ünnepség ötödik órájának kezdetén egyenesedett ki a kérdőjel a talányos mondat végén: senki, vagyis hét névtelen fiatal, a jövő képviselői, akik egy koszorút lángra lobbantva felemelték az olimpia lángját az Olimpiai Stadion közepén.

Szombat reggeltől már a versenyek jönnek, némi kis alvás után.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.