A nagymarosi templom

700 év története egyetlen falon

2012. július 5., csütörtök 10:35

A nagymarosi templom a XVI. század eleji magyar gótikus egyházi építészet legépebben megmaradt emléke.

A régészeti feltárások alapján a templom legkorábbi része, a hajó déli falának egy része a XIII. század végéről származik. Az első átépítésre a XIV. században került sor, amikor a hajót kibővítették. Ebből a korszakból származnak a panorámaképünkön is látható gótikus ablakok a hajó északi falán. A XV. század végén ismét átépítették a templomot: az északi ablaksort befalazták és az egyiket részben tönkretéve új gótikus bejárati ajtót nyitottak.  Ugyanekkor építették a monumentális gótikus tornyot is, melynek előterében ma is eredeti gótikus csillagboltozatot találunk.

A török hódoltság végére a templom romossá vált, és a teljes újjáépítésre csak az 1770-es években került sor. Az apszist és a hajót barokkosították, új ablakokat nyitottak, és az épület új tetőszerkezetet kapott. A XX. századi műemléki helyreállítás során tették ismét láthatóvá a templom középkori értékeit.

Forrás: Nagymarosi Plébánia honlapja

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.