A válság ellenére sem szűnt meg a korrupció

TK

2012. április 3., kedd 21:35

A korrupció továbbra is az egyik legnagyobb probléma Görögországban, a kenőpénzek gyakorlata a válság ellenére sem szűnt meg – tűnt ki egy Athénban kedden közzétett felmérésből.

A korrupció ellen küzdő Transparency International nemzetközi szervezet megbízásából a Public Issue elnevezésű közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés a többi között arra világított rá: a görögök csaknem 11 százalékának az elmúlt évben kenőpénzt kellett fizetniük annak érdekében, hogy ezáltal segítsék elő köz-, illetve magánéleti problémáik megoldását. Mindez ugyanakkor csekély mértékben kisebb, mint a megelőző esztendőben volt, 2010-ben ugyanis ez az arány 11,2 százalékot tett ki.

A pénzügyi válság viszont ahhoz vezetett, hogy a megkérdezett görögök az elmúlt évben a korábbinál kevesebb kenőpénzt adtak ki. A kereken 12 ezer válaszadó 2011-ben összesen 554 millió euró kenőpénzt fizetett, míg ugyanez az összeg egy évvel korábban 632 millió eurót tett ki.

A korrupció „mesterei” Görögországban továbbra is az orvosok. A felmérés szerint a páciensek 100-tól 30 000 euróig terjedő összeget fizettek nekik a vizsgálat, illetve beavatkozás bonyolultságától függően. Az orvosok mögött a második helyen az adóhivatali alkalmazottak, a harmadikon pedig az engedélyekért illetékes építési hatóságok állnak.

A Transparency International görögországi vezetője ugyanakkor reménykeltőnek nevezte, hogy minden negyedik megkérdezett – legalábbis saját bevallása szerint – nem volt hajlandó kenőpénzt fizetni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.