Az égbe törő nógrádi vár

3dtour.eu

2012. július 2., hétfő 10:00, frissítve: csütörtök 17:02

Egy 286 méter magas hegycsúcson emelkedik Nógrád megye névadójának, Nógrád településnek a középkori vára.

A vár építésének pontos időpontja nem ismert. Anonymus szerint a honfoglaláskor már állt egy vár ezen a helyen, de ezt az állítást nem sikerült bizonyítani. A X–XI. század környékén már biztosan létezett, és a XI. századtól a váci püspöké. Egy felirat alapján tudjuk, hogy 1483-ban Báthory Miklós püspök építtette át Traui Jakabbal (Jacobus Tragurinus) 1483-ban, ekkor emelték a ma már nem látható díszes reneszánsz palotaszárnyat. A vár 1527 után ismét királyi birtok, majd 1544-től 1594-ig török kézre került. Hasonlóan a környék más településeihez, Nógrádot is kétszer birtokolta hosszabb ideig a török: 1663-ban foglalták el, majd 1685-ben hagyták el a várat, mert villámcsapás következtében felrobbant az öregtoronyban elhelyezett lőporraktár.

A XVIII–XIX. században a lakosság tovább bontotta a falakat, így a belső várból aránylag kevés maradt meg. A vár leglátványosabb részei közé tartozik az épen maradt kapuja, az egykor három szintes öregtorony tűként meredező csonkja és a védőtetővel fedett rondella. 1949-ben végeztek a vár területén egy rövid próbaásatást, majd 1997-től kezdődtek a helyreállítási munkálatok. A várat a helyiek szeretik, gondozzák, és még belépőjegyet sem kell fizetnie annak, aki meg szeretné látogatni.

Forrás: Nógrád község honlapja

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.