Bem apó szobra a II. kerületben

3dtour.eu

2012. április 12., csütörtök 10:00

360 fokos panorámaképünkön Bem apó szobra látható a róla elnevezett II. kerületi téren. Az 1934-ben felállított szobor alkotói Istók János és Müller Tibor. A felkötött karú Bemet ábrázoló bronzszobor alapzata mészkőből készült, rajta a piski csatát bemutató dombormű látható.

Bem József (lengyelül Józef Zachariasz Bem) lengyel nemesi családban született 1794-ben Tarnówban. A krakkói tüzériskola hallgatója volt, részt vett Napóleon 1812-es orosz hadjáratában, majd az 1830–31-es lengyel szabadságharcban. A híres osztrolenkai csata után az egész világ megismerhette Bem nevét. A lengyel szabadságküzdelem bukása után emigrációba vonult, és bejárta Nyugat-Európát. 1848. október 14-én Bécsben a forradalmi védőrség parancsnoka lett, majd Bécs eleste után november elején csatlakozott a magyarokhoz.

Kossuth az erdélyi hadsereg főparancsnokává nevezte ki november 29-én. Sikeresen újjászervezte a magyar csapatokat, és március 15. évfordulójára  kiűzte Erdélyből az osztrákokat. Rettenthetetlen volt a csatákban, és ez átragadt a katonáira is, különösen a székelyekre, akik nagyon szerették őt, és Bem apónak nevezték. Híres csatái közé tartozott a gálfalvi, a szelindeki, a szászvárosi, a vízaknai, a piski és a nagyszebeni ütközet. 1849. július 31-én döntő vereséget szenvedett el Segesvárott, innentől megfordult a hadiszerencse, és az elvesztett nagycsűri, temesvári csaták után augusztus 18-án emigrált a törökökhöz tartozó Vidinbe (ma Bulgária). Mivel az oroszok diplomáciai offenzívát indítottak a lengyel emigránsok kiadatása végett, ezért áttért az iszlám hitre, hogy megmeneküljön tőlük. A Murad Teflik pasa nevet vette fel, és Aleppóban (ma Szíria) hunyt el maláriában 1850 decemberében. Utolsó szavai ezek voltak: „Lengyelország, én már nem szabadítalak fel…” Hamvait a lengyelek 1929-ben hazaszállították Tarnówba.

Forrás: Múlt-kor, Tarnów város kiadványai

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.