A Deutsche Bank milliárdokkal tartozik egykori alkalmazottainak

GlobalFX

2012. augusztus 2., csütörtök 16:46, frissítve: csütörtök 17:17

A Deutsche Bank komoly összegekkel tartozik egykori alkalmazottainak. Egyes értesülések szerint a tartozások mértéke elérheti akár a több milliárdos nagyságrendet is. Josef Ackermann, aki júniusban vált meg az intézettől, kereken 3,8 millió euróra számíthat még.

A svájci szakember 10 év után távozott a Deutsche Bank éléről, ennek ellenére valószínűleg még sokáig kapcsolatban marad egykori munkaadójával, hiszen nem kevés pénzzel tartozik neki az intézmény. A tavaly összeszedett 3,8 milliós összeget azonban csak 2013 és 2016 között kaphatja meg Ackermann.

Ackermann nem az egyetlen korábbi munkatárs, aki a pénzére vár. Hasonló helyzetben van számos olyan korábbi felsővezető is, aki időközben elhagyta az intézetet, nem is beszélve az 1900 alkalmazottról – legfőképpen befektetési bankárokról – akiket a folyamatosan nehézségek miatt szándékoznak elbocsátani. Az ő pénzükön még évekig ülni fog a bank, vallotta be Stefan Krause, a Deutsche Bank pénzügyi igazgatója.

Magasabb alapfizetés és alacsonyabb bónusz

Nem csak a Deutsche Bankot érinti ez a probléma, hiszen szinte a teljes szektor kifizetetlen számlákkal küzd. Ez az adósságválság következménye. Azóta számos bank módosította fizetési szabályait. Az új szabályok 2 fontos elemmel bővültek. A variálható díjazás arányát csökkentették, hiszen a magas bónuszok is közrejátszottak a válság kialakulásában, mivel rövid távú cselekvésre késztetnek, és kevésbé vonzónak állítják be a hosszú távú sikereket. Ami a variálható fizetésből fennmaradt, azt nem fizetik ki egyszerre, hanem hosszabb időszakra osztják le a részleteit. A Deutsche Bank a variálható díjazás alig 20%-át fizeti ki azonnal felsővezetőinek, a többit 3-4 részletre osztják fel.

Emiatt magas összegek keletkeztek, amelyeket a bankok eddig nem vettek figyelembe elszámolásoknál, hiszen a fizetéseket csak azután számolják el, miután esedékessé váltak, nem pedig a megállapításuk pillanatában. Amikor a bankok pluszt mutatnak fel, az alkalmazottak pedig nem vétkesek elbocsátásukban, az elhalasztott bér távozásuk után is jár.

Egyre emelkedik az ilyen esetek száma. A svájci UBS bank tanulmánya szerint csak a Deutsche Banknál 5 milliárdra rúg a hátralékos fizetések összege. A Credit Suisse-nél 4 milliárd dolláros, a Barclaysnél 3,2 milliárd dolláros értéket állapítottak meg.

Csökkennek a bankok bérköltségei

A bónuszok késedelmes kifizetése újabb negatív hatással van a bankokra. Kedvező gazdasági helyzetben komoly összegekhez jutnak a vezetők, amelyeket éppen akkor kell kifizetni, mikor már kevésbé rózsás a helyzet. Ezt támasztják alá a Deutsche Bank második negyedévi adatai is, hiszen az elhalasztott és esedékes összegek éves szinten 12%-kal emelkedtek, miközben a bevételek 6%-kal 8 milliárdra csökkentek.

A bérköltségek a válság óta összességében csökkentek a szektorban. Az Association for Financial Markets in Europe adatai szerint a kifizetett összeg 2007 óta 30%-kal csökkent.

Odor Tamás
Globalfx.hu

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.