A németek meggazdagodnak a válságon

GlobalFX

2012. június 14., csütörtök 16:36, frissítve: csütörtök 16:46

Számos EU tagállam küzd a hihetetlen méretű államadóssággal és még évekig várathat magára az enyhülés szele. Németországban ezzel szemben már 2013-ra egyensúlyi helyzetbe kerülhet a költségvetés a kedvező refinanszírozási költségeknek köszönhetően.

Az adósságválságnak köszönhetően igen kedvező kamatokkal futnak a német állampapírok. A német költségvetés már jövőre egyensúlyi helyzetbe kerülhet. A szakértők számításai szerint a kedvező kamatozású állampapíroknak köszönhetően Németország közel 15 milliárd eurót takaríthat meg 2011-ben és 2012-ben csak a kamatokon. A kamatteher az idei és a jövő évben a várakozások szerint fokozatosan csökken. A Kiel Economic Institut szakértője, Jens Boysen-Hogrefe szerint 2013-ban már nem lesz gond a költségvetéssel.

Az RWI Kutatóintézet szerdai gazdasági előrejelzése szerint is kiegyenlített lehet jövőre a költségvetés. Ennek persze elengedhetetlen előfeltétele, hogy nem mélyül tovább az euró-krízis és a németeknek nem kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk, például a görögök esetleges euróövezeti kilépése miatt. Sok függ tehát a vasárnapi görög választások kimenetelétől.

Tavaly 5 milliárd eurót takarított meg Németország a kamatokon. Az idei évben a megtakarítások mértéke elérheti a 10 milliárd eurót is. Szerdán a 10 éves német állampapírok hozama 1,52 %-on állt. Egyes közgazdászok szerint,ha az év végéig ezen a szinten maradna a kamat mértéke, akkor 5 év alatt akár 100 milliárd eurót is megtakaríthatnak.

Az európai politikusok többsége támadásba lendült Merkel asszony ellen és Németország aktívabb beavatkozását követelik a krízis megoldásában. François Hollande például a „növekedési paktum”  után a pénzügyi stabilitásról is tovább tárgyalna. Az ESM Hollande  szerint, közvetlenül is adhatna pénzt az egyes bankoknak, nem csak egyes országoknak. Emellett az ESM kapjon banki licenszet is, így az EKB-tól is kölcsönözhetne pénzt. Az olaszok és a spanyolok is támogatják a francia felvetést. Németország eddig elutasította ezt az elképzelést. (Odor Tamás – www.globalfx.hu)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.