A profik is buknak: milliárdos veszteség érte Rupert Murdoch médiabirodalmát

GlobalFX

2012. augusztus 9., csütörtök 11:25, frissítve: csütörtök 11:49

A News Corporation röviddel feldarabolása előtt mély mínuszba csúszott. A médiamogul Rupert Murdochhoz tartozó újság-, film- és tévébirodalom legfőképpen a gyengén szereplő kiadói ágazat miatt került bajba. Ezen a területen 2,8 milliárd dolláros veszteséget jelentettek. Összességében 1,6 milliárdos mínuszt könyveltek el a jelentés szerint. A tavalyi évben még 683 milliós bevételt ért el a News Corporation. Az elemzők csalódottak voltak, a cég részvényeinek árfolyama pedig jelentősen visszaesett.

A News Corporationhöz tartozik számos újság, valamint a HarperCollins kiadó mellett a Fox és a Sky tévéadó is. Nem is beszélve a 20th Century Fox filmstúdióról. A cégóriás tavaly egy lehallgatási botrány miatt került az érdeklődés középpontjába. Az időközben megszűnt News of the World lap riporterei számos közismert, híres személyt és bűncselekmények áldozatait hallgatták le. Ez a fiaskó 57 millió eurós költséget jelentett a cégnek.

A helyzetet az is nehezíti, hogy szinte minden ágazatban akadozott a szokásos napi üzletmenet is. Csupán a kábeltelevíziós ágazatnál emelkedtek a bevételek. A teljes konszern forgalma 7 százalékkal, 8,4 milliárd dollárra csökkent – írta a német Focus.

A News Corporationt két részre bontják. Az egyik részbe a szórakoztatási ágazat, azaz a filmek és a televíziós adások, míg a másik részbe a kiadói ágazat (újságkiadás) és a HarperCollins könyvkiadó kerülhet. Szakértők szerint az egész folyamat kívülről szemlélve olyan, mint egy gigászi leltár.

A veszteségek egy része az ausztrál érdekeltségekkel kapcsolatos, ami egykor a Murdoch-birodalom gyökereit jelentette. A ma 81 éves médiamogul karrierje az 1950-es években indult Adelaide-ben a kiadói piacon, mikor apja nyomdokaiba lépett. Az egykor meglehetősen jövedelmező kiadói ágazatot megviseli az online konkurencia.

Murdoch vezetné a tévés, filmes ágazatot

Murdoch újságjai közé tartozik többek között a The Wall Street Journal, valamint a brit Times és a The Sun is. A News Corporation felosztásának hivatalos indoklása, hogy az egyes ágazatok külön-külön könnyebben és átláthatóbban vezethetők.

Rupert Murdoch a nagyobb, azaz a sokkal inkább nyereséggel kecsegtető szórakoztatási ágazatot vezeti majd a felosztás után. A szálakat egyértelműen Murdoch mozgatja a vállalatban, mivel 40 százalékos szavazati joggal rendelkezik. A cég tervezett felosztása az előzetes tervek szerint a jövő év közepére zárulhat le.

Odor Tamás
GlobalFX.hu

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.