Kína szigorít a földfémek piacán

GlobalFX

2012. augusztus 8., szerda 16:42, frissítve: szerda 17:10

Kína rövid gyeplőre fogja a földfémek termelését. A cél az ágazat megtisztítása és az állami felügyelet erősítése. Fennmaradásuk érdekében a bányáknak és a feldolgozóüzemeknek a jövőben meg kell felelniük az állami kvótáknak. A China Daily mai cikke szerint még a héten meglesz a szükséges szabályozás a minimális termelési követelményekkel kapcsolatban.

Jia Yinsong felelős minisztériumi igazgató szerint a 23 bánya harmada és a 99 feldolgozóüzem közel fele nem tudja majd hozni a várt kvótákat. Szakértők szerint az új szabályozással Kína termelési kapacitásának kereken egyötödét bezárás fenyegeti. Az Umetal.com elemzői szerint azonban akár az ágazat 70 százaléka is veszélyben lehet. Az exportokat aligha érinti az új kvótarendszer, hiszen a nagyobb konszernek kényelmesen teljesítik a várt értékeket.

A kínai vezetés az értékes nyersanyagok illegális csempészetét szeretnék visszaszorítani. Főként a kisebb üzemekre volt jellemző, hogy időről időre eltűntek kisebb-nagyobb mennyiségek.

A China Daily információi szerint Kína korlátozta a bányászati jogokat is, mivel a 2011-es rekordértékek óta több mint 50 százalékkal csökkentek az árak. Egy tonna neodímium-oxid egy éve még 360 000 dollárba került, míg ma már 100 000 dollárkörül hozzájuthatunk egy tonnához.

A földfémek igen keresettek az elektronikai iparban, főként az okostelefonok és a különböző képernyők gyártásánál. Kínában található a világkészleteinek egyharmada, de jelenleg a kereslet 90 százalékát elégítik ki a kínai üzemek. A nyugati országok többsége az ökológiai következmények miatt tartózkodik a kitermeléstől és a feldolgozástól. Az EU, az USA és Japán nemrég közösen jelentették fel Kínát a WTO-nál (World Trade Organization) a földfémek exportjának korlátozása miatt. A legújabb pekingi szabályozás tovább gerjesztheti a feszültséget. (Odor Tamás – www.globalfx.hu)

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.