Libor-botrány: 1,4 milliárd frankos büntetés a UBS-nek

GlobalFX

2012. december 19., szerda 18:46

A svájci UBS-nek igen drága lesz, hogy belekeveredett a Libor-botrányba. A legnagyobb svájci banknak 1,4 milliárd frankos (1,16 milliárd euró) büntetést kell fizetnie az amerikai, angol és svájci felügyeleteknek.

A második negyedévre vetítve emiatt 2 és 2,5 milliárd frank közötti veszteség éri a bankot. Az amerikai felügyelettel kötött megállapodás értelmében az UBS japán leányvállalatának egy vádpontban be kell ismernie bűnösségét a Libor manipulációjával kapcsolatban. Az amerikai felügyelet részére a bírságból 1,2 milliárd frankot kell megfizetni.

A pénzbírság mértéke háromszorosa a Barclays Bank esetében megállapított 450 millió dolláros büntetésnek. A múlt héten pénzmosás elleni vétségek miatt a HSBC-t büntették meg 1,9 milliárd dollárra. A UBS esetében ez a valaha kirótt legmagasabb összegű bírság.

A UBS adatai alapján néhány alkalmazott lehetett érintett a manipulációs botrányban, akik bizonyos kereskedési pozíciók javára próbálták manipulálni a Libor mértékét. A kérdéses tevékenység nagy része egyetlen kereskedőre vezethető vissza, aki 2006 és 2009 között dolgozott a tokiói UBS-nél, állt a svájci felügyelet, a FINMA közleményében. A FINMA 59 millió frank, ezáltal keletkezett nyereség visszafizetésére kötelezte a bankot. A FINMA nem talált arra utaló bizonyítékokat, hogy a bank akkori vezetősége tudott volna a manipulációról.

Sergio Ermotti, konszernvezér azt nyilatkozta, hogy eddig 40 alkalmazottat bocsátottak el a Libor-botrány miatt. A UBS együttműködött a felügyeletekkel és átdolgozta a belső ellenőrzési szinteket is. A vizsgálatok szerint összesen közel egy tucat nagyobb pénzintézet érintett a botrányban. A naponta egyszer, Londonban megállapított Libor mutatja, hogy a bankok milyen kamatokkal kölcsönöznek egymás között. A kamatszint, az eddig szinte ellenőrizhetetlenül, az egyes pénzintézetek által megadott adatok alapján készült, és naponta több ezer milliárdnyi pénzügyi tranzakció alapját képezi.

Ódor Tamás

GlobalFX.hu

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.