Lufiveszély a német ingatlanpiacon

GlobalFX

2012. július 23., hétfő 11:53, frissítve: hétfő 12:09

A közvélemény-kutatások szerint minden harmadik német állampolgár ingatlanpiaci lufitól tart. A német piacon az elmúlt időben jelentősen emelkedtek az ingatlanárak. Még nem alakult ki a spanyol helyzethez hasonló káosz, azonban egyes városokban kritikusnak mondható a helyzet.

A biztonságot kereső befektetők egy része német ingatlanokba menekítette megtakarításait, ami az ingatlanárak emelkedését vonta maga után, írta a Financial Times (FTD). Az öröklakások 2011-ben 4 százalékkal emelkedtek, ami kifejezetten magas értéknek számít a 2,3 százalékos infláció mellett. Nem csupán az erős konjunktúra volt hatással az értékre. Németország biztos pontnak számít az európai adósságválságban, és ez a pozíció külföldről és belföldről is jelentős mennyiségű tőkét vonz az ingatlanpiacra.

Fenti okok miatt a Deutsche Bank elemzői további áremelkedésre számítanak. Számos elemzőben felmerül a kérdés: Lassan majd Németországban is ingatlanpiaci lufitól kell majd tartani? A helyzet ennyire még nem veszélyes, hiszen a szakértők szerint egyelőre még szó sincs az ingatlanok túlértékeléséről, mint korábban Spanyolországban. „A dolgok aktuális állása szerint semmi ok az aggodalomra” – mondja Alexander Koch, az Unicredit német közgazdásza. Az áremelkedés sokkal inkább a többéves csekély dinamika következményének tekinthető. A házárak 2000 és 2005 között kereken 10 százalékkal estek vissza, majd 2009-ig szinte teljesen stagnáltak. Ezt követően pedig éves szinten 2-3 százalékos emelkedés volt megfigyelhető.

Az indikátorok normális árakra utalnak

Jóval nagyobb emelkedésre lenne szükség ahhoz, hogy túlhevülésről beszélhessünk, véli Koch. Az ingatlanpiaci mutatók sem utalnak irreális árazásra. A szakértők több szempontból is megvizsgálták a német ingatlanpiacot. Összehasonlították az ingatlanárak és a jövedelmek, a vételi árak és a bérleti díjak viszonyát, az eladó ingatlanok számát, illetve a jelzálogkölcsönök viszonyulását az összgazdaság teljesítményéhez. Az eredmények kiértékelése alapján semmi ok az aggodalomra. Néhány jelentős agglomerációval rendelkező nagyváros – mint például München – esetében ugyan kissé torzulnak az árak, de még itt is csak enyhe túlárazás figyelhető meg, nyilatkozta Konstantin Kholodilin, a DIW intézet kutatója a Financial Timesnak. Vannak azonban olyan tényezők, melyek negatívan hatnának a piacra, ilyen lenne például az euróövezet szétesése. Hosszabb távon vizsgálva persze a szakértők sem zárják ki egy újabb lufi kialakulásának lehetőségét. A Deutsche Bank elemzői szerint kicsúszhatnak az árak a piaci ellenőrzés alól, ha a befektetők az euró szétesésével kapcsolatos aggodalmak miatt elárasztják a piacot. (Odor Tamás – www.globalfx.hu)

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír