Mibe fekteti pénzét Barack Obama?

GlobalFX

2012. augusztus 14., kedd 14:11, frissítve: kedd 14:23

Mikor 2011-ben gyengülés mutatkozott a pénzpiacokon, az amerikai elnök, Barack Obama pénzügyei is megváltoztak. A befektetők ezt is és még sok minden mást megtudhatnak a nyilvánosságra került adatokból.

Néhány kattintással elérhető kényes adatok

Mindenkinek nagy kihívást jelent, hogy a mai, válságokkal sújtotta világban, befektesse megtakarításait – legalábbis ha az a cél, hogy a befektetés módja minél nagyobb hozammal kecsegtessen és minél kisebb kockázatot hordozzon. A befektetési cégek napi ajánlatainak összehasonlítása sokak mindennapi elfoglaltságává vált. Aki ezeken kívül további inspirációt keres, most az amerikai politikusok befektetései között is mazsolázhat.

Mivel az amerikai kongresszus tagjai minden évben közzé kell, hogy tegyék magánjellegű értékpapír-ügyleteiket, az érdekelt befektetőknek elég néhányat kattintaniuk a washingtoni Tran Legistorm weboldalára, és megnézhetik, például az amerikai elnök, Barack Obama melyik alapkezelőre bízza pénzét.

Obama az alapokra esküszik

2011-ben a második félévben világszerte veszteségekről számoltak be a pénzpiacokon, a vezető politikusok befektetéseiben is érezhető volt a válság hatása. Obama 2010-ben megvált Pacific Investment Management Co. (Pimco) papírjaitól és a Pimco elnökével, Bill Gross-szal ellentétben teljesen az amerikai államkötvényekre bízta magát.  

Az elnök az állampapírokat 2011-ben is megtartotta, azonban ismét befektetett a Pimco-nál is, és 100 000 dollárt transzferált annak alapjába (Total-Return-Fond). Joe Biden másképp gondolkodott, hiszen 2011-ben 100 és 15 000 dollár közti összegeket fektetett több különféle részvényalapba is, amelyek lendületesen növekvő papírokra spekuláltak. Biden ugyanakkor készpénzt is félretett különböző számlákon.

Clinton a görögökben bízott

Nem tudni azonban, hogy például az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton milyen befektetési formák mellett döntött. A legutóbbi, interneten is elérhető adatok még 2007-ből, azaz a válság előtti időkből származnak. Clinton akkoriban nem alapokba fektetett, hanem kisebb összegeket (1000 dollárig) fektetett különféle részvényekbe, az Amazontól kezdve a SAP-on át a National Bank of Greece-ig. Bármit is választ a józan befektető, célszerű mindig megvizsgálnia befektetés kockázati oldalát is.


Ódor Tamás
Globalfx.hu

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.