Razzia és letartóztatások a Deutsche Bank épületében

500 rendőr razziázott a Deutsche Bank épületében

2012. december 12., szerda 16:12, frissítve: szerda 16:38

A német hatóságok 500 munkatársa tartott órákon át házkutatást a Deutsche Bank frankfurti épületében. A vádak között adócsalást, pénzmosást, de még CO2-kötvényekkel kapcsolatos csalást is találhatunk.

Öt alkalmazottat azonnal le is tartóztattak. Az ügyészség 25 ember ellen folytat vizsgálatot. Úgy tűnik a bank sokkal mélyebben érintett a három éve kirobbant adócsalási botrányban, mint azt a szakértők korábban feltételezték. A 2010-es razzia előtt a bankot még figyelmeztették, a mai akció azonban váratlanul érte a bankárok amúgy nyugalmasan induló délelőttjét.

Reggel negyed tízkor özönlötte el, közel 500 egyenruhás a Deutsche Bank frankfurti ikertornyait. Két busz és 20 csapatszállító jármű kellett az egységek helyszínre szállításához. Időszakosan lezárták az épületben található felvonókat is. A bejáratnál nyolc állig felfegyverzett rendőr mellett lehetett csak átjutni. A fellelt adatok kiértékelése hónapokig is eltarthat.

A forgalmi adóval kapcsolatos csalási botrányban összesen 170 vádlott ügyében folyik nyomozás. Ebben az ügyben 6 kereskedőt már elítéltek, de a többiek ügyében még folyik a nyomozás. Összesen 800 milliós károkozás miatt nyomoznak a hatóságok, amiben a Deutsche Bank is mélyen érintett.

Az adócsalási botrányban a CO2-kötvényeket utaztatták több esetben is külföldre és vissza, így elfedve a nyomokat. Volt aki állítólag londoni, mások arab ügyfelek nevében kereskedtek. Az ügyészség szerint a Deutsche Bank a külföldre transzferálásban játszott fontos szerepet. A banknak jelentenie kellett volna a pénzmosásgyanús ügyleteket.

A Deutsche Bank frankfurti épülete mellett számos más városban található irodát és magánlakást is átkutattak Berlinben és Düsseldorfban.

(Ódor Tamás)

GlobalFX.hu

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.