Veszélyes lenne a németeknek a márka ismételt bevezetése

GlobalFX

2012. július 30., hétfő 16:46, frissítve: hétfő 17:01

Egyes elemzők szerint az euróövezet összeomlása és a közös valuta megszűnése súlyosabb következményekkel járna Németország számára, mint a Lehman-krízis. Az eurózóna szétesése veszélyeztetné a jelenlegi jólétet, és számos munkahely megszűnéséhez vezetne.

Az Európában kialakuló recesszió már önmagában komoly megterhelést jelentene az országnak. Az elemzések szerint a zóna felbomlása utáni négy–öt évben a német gazdaság elveszítheti akár a termelőkapacitás 25 százalékát is. Emellett az újból bevezetett márka esetleges felértékelése is jelentős megterhelést jelentene.

Az exportok terén az elemzők szintén visszaesésre számítanak. Az ország kereskedelmi partnereihez viszonyítva 15–20 százalékos lenne az értéknövekedés. Ezáltal hirtelen emelkednének a német termékek árai, ami egy év alatt akár 20 százalékos exportpiaci veszteséget is okozhatna.

A hátrányok mellett előnyei is lennének

Az erős német márka hosszabb távon is terhelést jelentene a gazdaságra nézve. A zóna szétesése után az európai országokban a konjunktúra és a banki szektor is gyengélkedne, ami Németországot is magával rántaná. Az elemzők számításai szerint, a külső és belső hatásokat összeadva, két évvel a márka bevezetése után a gazdasági növekedés akár 15 százalékkal is visszaeshetne. Ezek azonban csak a rövid távú hatások, az erős márka hosszabb távon is megterhelést jelentene a gazdaságnak és az exportoknak.

A hátrányok mellett azonban előnyös oldala is lenne a márkának, hiszen csökkennének az importköltségek: olcsóbb lenne a benzin, a fűtőolaj, és a külföldi utazások ára is csökkenne. Clyde Prestowitz és John Prout amerikai közgazdászok szerint az erős márkának köszönhetően jelentős mennyiségű tőke áramlana az országba, ami javítaná a befektetési lehetőségeket és segítene alacsonyan tartani a kamatterheket és az inflációt.

Tony Blair is Németországtól várja az euró megmentését. Az eurókrízis nem hasonlít a korábbi válságokra, sokkal inkább hasonlítható az 1930-as években kialakult helyzethez, nyilatkozta a Bild Zeitungnak. Európa és Németország legkedvezőbb alternatívája csakis az euró megmentése lehetne. „A közös deviza feladása nemcsak politikai, hanem gazdasági katasztrófát is okozhat a jelenlegi helyzetben” – mondta Blair.

Odor Tamás
GlobalFX.hu

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.