Hogyan fogy majd a félmilliós torta?

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2011. december 16., péntek 12:00

A béren kívüli juttatások komoly változáson mennek át 2012. január 1-jétől. A csütörtöki szakmai konferencián az adójogi változások mellett szó esett a jövőre bemutatkozó Erzsébet-utalványról és a Széchenyi-pihenőkártyáról is.

2012 a nosztalgia éve lesz, hiszen a 2010-ben hatályon kívül helyezett szabályozások egy része visszatér – kezdte Andrási Jánosné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal osztályvezetője, aki a béren kívüli juttatások adójogi változásait ecsetelte csütörtökön a Gellért Szállóban.

A természetbeni juttatások közül a ruházati hozzájárulás például tavaly tavasszal eltűnt. Most visszatér – közölte a NAV osztályvezetője. Ha természetben minden dolgozónak ugyanolyan értékű természetbeni juttatást adunk, amely korábban nem volt nevesítve, akkor újra lehetővé válik a ruhaadományozás. Lehet ruházati juttatást adni, bérletet venni a dolgozónak úgy, hogy nem annak kell majd adóznia utána. „Itt jön be a kafetéria is a körbe: az volt a lényeg, hogy a dolgozó választhasson a béren kívüli juttatások közül. 2012-től a kafetéria keretében azonos kínálatból különböző juttatást lehet választani anélkül, hogy bárki is rosszabbul járna. Az új szja-törvénynek gyakorlatilag ez a lényege” – tett pontot a magyarázat végére Andrási Jánosné.

Újra divatba jöhet az aranyóra

Az egyik legfontosabb változás az üzleti ajándék értékhez kötöttsége lesz. Örömmel jelenthetem: jövőre megint lehet igazolás nélkül aranyórát ajándékozni a partnernek. A munkáltatók boldogan konstatálhatják majd ezt – hangsúlyozta az adószakértő. Kitételként viszont bekerült a szabályozásba, hogy az üzleti minimálbér 25 százalékát nem haladhatja meg az ajándékozás értéke – magyarázta az osztályvezető. Hozzátette: ez egy nagyon kedvező szabályozás, hiszen a partnerek mellett mostantól a dolgozókat is titkolózás nélkül meg lehet ajándékozni.

A reklámcélú juttatások szabályváltozásaival kapcsolatban elhangzott, a törvénymódosítási javaslatok zöme nem ment át a parlamenten, így azok jó része nem változik.

Üdülési csekket jövőre nem lehet már adni adómentesen, persze ez nem jelenti azt, hogy ez a juttatás teljesen megszűnne. Szintén kikerül a körből az internethasználat juttatásának lehetősége is, de a szakértő kiemelte, ezt a mai világban már talán nem hiányolják annyira a munkavállalók. Megmaradt viszont az iskolakezdési támogatás és a saját üdülőben történő nyaralás támogatása is.

30 ezer forint meleg ételre

A szakember kiemelte a Szép-kártyával kapcsolatos változásokat. A kártyának három alszámlája lehet: egy a szálláshely szolgáltatásra, egy a vendéglátásra vehető igénybe, a harmadik zseb pedig a szabadidőcsekk lesz. 225 ezer forint adható az elsőre, 150 ezer a másodikra és 75 ezer a harmadikra. Akinek több munkaviszonya van, nyilatkoznia kell majd ezeknek a juttatásoknak a mértékéről. Meleg étkezésre összességében akár harmincezer forintot is költhet majd a dolgozó, és ez óriási dolog – zárta a NAV osztályvezetője.

Félmilliós a torta

Ösztönözni az öngondoskodást, fejleszteni a gazdaságot, és hozzájárulni a szociálpolitika elemeihez. Ez a három dolog vezette a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), amikor kidolgozta a Szép-kártya rendszerét – ragadta magához a szót Nemes Andrea, az NGM főosztályvezetője. Félmillió forintos a torta mérete: ekkora összeget áldozhatnak majd dolgozónként béren kívüli juttatásokra a cégek. A már említett három alszámla mellett rendelkezésre áll az évi 60 ezer forintig, étkezési célra igénybe vehető Erzsébet-utalvány és az egészségpénztár.

A Szép-kártya egyszerű, modern fizetőeszköz lesz, a rajta lévő összeget a következő év december 31-ig lehet majd igénybe venni, és a közeli hozzátartozók részére társkártya is igényelhető, rögzítette Nemes Andrea. Jelenleg az OTP, az MKB és a K&H csoport bocsájtja ki a kártyát, a kör azonban bővülhet. A korábbi 300 ezer forint helyett 2012-től 450 ezerre nő a feltölthető maximális összeg. Telefonos engedélyezésen keresztül, interneten és a POS-termináloknál fogadják majd el a kártyát. A cél, hogy a kedvező szja-fizetési lehetőséget teljesen kihasználják a munkáltatók és a munkavállalók, és ezzel komoly összeget lehessen visszaforgatni a gazdaságba – szögezte le az NGM delegáltja.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.