Így irtják a vérszívókat

LM

2012. június 14., csütörtök 23:18

Már megkezdődött az idei szúnyogirtás a Duna egyes szakaszain, például Győrben és Dunaföldváron, és napokon belül indul a Balatonnál is. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál a szakemberek szerint még nincs szükség szúnyoggyérítésre, de felkészültek a szükséges lépésekre.

Győr környékén idén már végeztek egyszer szúnyoggyérítést, a másodikat csütörtök délután kezdték meg: egy repülő a város menti árterekben, nádasokban, tocsogók környékén, mintegy 200 hektáron végez biológiai lárvairtást – közölte az MTI érdeklődésére Ozsvárt Tamás, a győri városüzemeltetési társaság szóvivője. Emellett az esti órákban vegyszeres irtást is végeznek repülőről, körülbelül 1600 hektáron.

A szóvivő tájékoztatása szerint tavaly körülbelül 20 millió forintot költöttek szúnyoggyérítésre, az idei költségek várhatóan magasabbak lesznek. Folyamatosan figyelik a lárvaszám alakulását, általában ugyanis 5–10 nappal azután fejlődnek ki az egyedek, hogy a szám meghaladja a literenkénti 70-et. Figyelik és mérik a csípésszámot is, ha ez óránként több 60–70-nél, akkor az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően megkezdődik a gyérítés.

Dunaföldváron már gyérítettek

A Tolna megyei Dunaföldváron a múlt héten már végeztek légi kémiai szúnyogirtást, és a Duna vízállásától függően lesznek további gyérítések – mondta Csecskedi Ágnes, a polgármesteri hivatal munkatársa az MTI-nek. Hozzátette: a folyóhoz közeli területen már észlelték a szúnyogok megjelenését; a városban légi, földi kémiai és biológiai gyérítést végeznek, évi legalább négy alkalommal, a munkára évente 300–400 ezer forintot fordít az önkormányzat.

Pakson eddig nem volt szükség a szúnyogok gyérítésére, a DC Dunakom Kft. hat légi és ugyanennyi földi szúnyogirtást tervez erre az évre.

A gemenci erdőben mindeddig nem jelentett problémát a szúnyogok megjelenése, Szekszárdon a csípésszámtól teszik függővé a szúnyoggyérítést, amint eléri az óránkénti 50–60-at, megrendelik az irtást – mondta Varga András, az önkormányzat városigazgatási osztályának vezetője.

Hamarosan indul a balatoni irtás

A Balatonnál az időjárástól függően a hétvégén vagy a jövő hét elején kezdődik a kémiai szúnyogirtás, amelyet három biológiai irtás előzött meg – közölte Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára az MTI-vel.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hozzátette, hogy a mintegy 80 milliós keret várhatóan elegendő lesz az idei szezonra tervezett három biológiai és hat kémiai irtás költségeinek fedezetére. Tavaly a kedvező időjárás miatt 40 millió forint megmaradt a keretből, idén ezt egészítették ki 40 millió forinttal fele-fele arányban az érintett önkormányzatok, illetve a Magyar Turizmus Zrt.

A balatoni szúnyogirtásra újabb három évre kiírt tendert ismét a Corax-Bioner Zrt. nyerte meg. A szolgáltatóval kötött megállapodás értelmében ha a beavatkozás eredményessége 80 százalék alatt marad valamely településen, akkor meg kell ismételni az irtást.

Készenlétben a Velencei-tavon

A Velencei-tavi szúnyogirtás költségeit fele-fele arányban az állam és a kistérség önkormányzatai állják – tájékoztatta a gárdonyi kistérség elnöke, Gárdony fideszes polgármestere az MTI-t. Tóth István elmondta: a szúnyogirtás kistérségi feladat. Kiválasztották már a szakértőt, és kiírták a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt, majd a szakértő útmutatásai alapján rendelik meg a szolgáltatást.

A költségek felét a kistérség települései adják össze közigazgatási területükkel arányosan, a többit az állam biztosítja – tájékoztatott a polgármester, jelezve: tavaly csak egyszer kellett szúnyogot gyéríteni, de csapadékos időben többször is szükség is lehet rá.

Gárdony városa az idei költségvetésben több millió forintot különített el erre a célra, ha ez sem lenne elég, a tartalékból csoportosítanak át – közölte a településvezető, hangsúlyozva: pillanatnyilag nincs annyi szúnyog, hogy irtani kellene, de az idegenforgalmi szezon kezdetéig biztosan beavatkoznak, ha szükségessé válik.

Négy akciót terveznek a Tisza-tónál

A 124 négyzetkilométer vízfelületű Tisza-tó környékén sincs még szükség szúnyoggyérítésre, a nyári idegenforgalmi szezonra négy akciót terveznek – mondta a munkát szervező Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-nek. Zsebe Zsoltnak, Újlőrincfalva polgármesterének tájékoztatása szerint idén várhatóan a tavalyihoz hasonló összeget, kereken 20 millió forintot fordíthatnak a szúnyogok elleni védekezésre. Ennek egyik felét a 22 települést tömörítő önkormányzati társulás, a másikat a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja majd.

Noha az országos turisztikai szervezettel még írásos szerződés nem köttetett, a vegyi gyérítést végző repülős vállalkozást egyszerűsített meghívásos közbeszerzési eljárással már kiválasztották, hogy szükség esetén azonnal bevethető legyen – tette hozzá a városvezető. A szúnyogok elleni védekezést a szakemberek visszajelzései alapján kezdik meg, illetve folytatják a több mint négyezer hektáros területen.

Miskolcon már lecsaptak

A borsodi megyeszékhelyen ebben az évben már kétszer irtották a szúnyogokat. Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője az MTI kérdésére azt mondta: először május 10-én irtották a szúnyogokat 111,5 hektárnyi területen földi, 20 hektáron pedig légi védekezéssel, ennek hatékonysága 90 százalékos volt. A további vizsgálatok és a hatékonysági mutató később újabb irtást tett indokolttá, így június 3-án 122 hektáron biológiai szúnyoglárvairtást hajtottak végre.

A védekezéshez felhasznált lárvairtószer méhekre és egyéb rovarokra nem veszélyes – ismertette Pásztor Imre, hozzátéve: az ellenőrzés továbbra is folyamatos, amint indokolttá válik, újabb irtás következik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.