Leáldoz az amerikai tankgyilkosoknak Európában

Felszámolják az USAFE egyetlen A-10-es századát

Zord Gábor László

2012. február 18., szombat 12:13, frissítve: hétfő 17:35

Három és fél évvel azután, hogy Oroszország Grúziában megmutatta, hogy légi ellenakció híján mire képes néhány nap alatt egy páncélos hadművelet, a Pentagon felszámolja egyetlen Európában állomásozó, A-10-es csatarepülőgépekkel felszerelt századát, a spangdahlemi Fekete Párducokat.

Ahogy az egy-egy stratégiai döntést követően lenni szokott, Barack Obama januári "startégiai útmutatása" nyomán, sorra hozzák nyilvánosságra a Pentagon 2013-ban kezdődő, tíz éves költségcsökkentési tervének elemeit. Az elmúlt hetekben hallottunk már ázsia-csendes-óceáni hangsúlyáthelyezésről, fegyverprogramok törléséről (Global Hawk B30) és lassításáról (F-35), és európai csapatcsökkentésekről.

Felszállóban Avianóból az Odüsszeia Hajnal idején, tavaly áprilisban
Felszállóban Avianóból az Odüsszeia Hajnal idején, tavaly áprilisban
Fotó: Zord Gábor László

 

A "vastapogatástól" sem irtózó megfigyelőnek azonban sokkal többet jelent egy-egy konkrét alakulatot, haditechnikát érintő döntés, főként ha valami olyasmiről van szó, mely szakmai tudatának egyik "állócsillaga" volt. Számomra az egyik ilyen az amerikai A-10-es repülőgépek jelenléte Európában, mely a poszt-hidegháborús időszak nagy részében egyet jelentett a spangdahlemi 52. vadászrepülő ezred 81. századával, a Fekete Párducokkal. A húsz gépes századot most felszámolják, vagy ahogy elegánsan fogalmaz ilyenkor a Pentagon, "deaktiválják". Ez annyit tesz, hogy számát, nevét, hagyományait és történelmét "hibernálják", várva, hogy esetleg újra elővegyék (ami ha megtörténik egyszer, szinte bizonyosan pilóta nélküli kütyüs eszközökön lesz). A döntés értelmében az Egyesült Államok szárazföldi területén (CONUS) kívül csak egyetlen előretolt A-10-es egység marad a légierő állományában, az oszani 25. század. És hát bevallhatjuk, hogy míg Dél-Koreában van még némi esélye egy északi páncélosrohamnak, amit el kellene tudni hárítani, addig Európában erre jelenleg kicsi az esély. Akkor is, ha 2008 Grúziában Oroszország mindenki számára világosan megmutatta, hogy még a XXI. században is mi mindent el tud érni egy levegőből nem (vagy alig) fenyegetett páncélos hadművelet - tegyük hozzá.

A-10-es gurul a 2006-os nyílt napon a spangdahlemi torony előtt
A-10-es gurul a 2006-os nyílt napon a spangdahlemi torony előtt
Fotó: Zord Gábor László

Ami a 81-eseket és A-10-eseiket illeti, az avianói és Gioia del Colle-i települések, Bosznia és Koszovó csatái (benne két lelőtt amerikai pilóta, Dale Zelko és David Goldfein megmentésének biztosítása, két harci sérüléses gép visszatérése), vagy a malacky lövészetek alighanem mély nyomot hagynak a katonai repülés európai történetének annaleseiben is. Spangdahlemben, az 52. ezred alatt egyetlen F-16-os század, a 480. (Warhawks) marad, melyet 2010-ben aktiváltak újra, amikor a főként légvédelem elleni harcra specializált F-16-osok számát felére csökkentették a bázison a két előző század, a 22. (Stingers) és a 23. (Fightin' Hawks) felszámolásával.

Ronda külső, tetszetős képességek
Ronda külső, tetszetős képességek
Fotó: Zord Gábor László

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.