Lehet vitatkozni az államháztartási törvényről

WA

2011. december 6., kedd 14:04

Általános vitára alkalmasnak találta az államháztartásról (Áht.), a pénzügyi stabilitásról, illetve az értékpapírokról, kollektív befektetési vállalkozásokról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága keddi ülésén.

A vitában az ellenzéki képviselők nem támogatták a javaslatokat, vagy csak részleteiben. Az előterjesztő, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője szerint az új államháztartásról szóló törvény (Áht.) megalkotása szükségszerű, mert az elmúlt években elmaradt a megváltozott körülményekhez történő igazítása, ugyanakkor a több mint száz módosítás hatására gyakorlatilag átláthatatlanná vált.

Az új alaptörvény külön fejezetben foglalkozik a közpénzekkel, a központi költségvetésről szóló törvénnyel és a nemzeti vagyonnal, ami szintén halaszthatatlanná teszi az Áht. rendelkezéseinek teljes felülvizsgálatát.

Az indoklás alapján az új törvény a korábban meghatározott négy alrendszer helyett már csak kettőt tartalmaz: a központi és az önkormányzati alrendszert. Az elkülönített állami pénzalapok és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai a központi alrendszer részéve válnak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.