Dan és Marco emlékének ajánlották a futamot

Károly Gábor

2011. november 3., csütörtök 14:00, frissítve: szerda 12:53

Az elmúlt hetek halálos kimenetelű balesetei rányomták a bélyegüket a hétvégi futamra: az autó- és motorsport az IndyCarban versenyző Dan Wheldont és a MotoGP-ben érdekelt Marco Simoncellit veszítette el.

A hétszeres világbajnok, Michael Schumacher szerint a múlt hónapban bekövetkezett halálesetek inkább sorsszerűek voltak, mintsem a sportág biztonságának hiányosságai. A német szerint az autó- és motorsport biztonsága „hatalmasat fejlődött”. Ennek ellenére minden egyes versenyző elfogadta a súlyos balesetek kockázatát – véli a hétszeres bajnok.

„Ha valaminek meg kell történnie, az meg is történik. Szerintem ez a sors, mellyel mindannyian szembesültünk most. Megérintett, ami a két versenyzővel történt, de sajnos azt kell, hogy mondjuk, ilyen az élet” – nyilatkozott szomorúan még a verseny előtt.

Wheldon a Las Vegas-i versenypályán vesztette életét október közepén egy IndyCar-versenyen, egy héttel később pedig a MotoGP-ben versenyző Simoncelli is végzetes kimenetelű balesetet szenvedett a malajziai futamon.

Dan Wheldon
Dan Wheldon
Fotó: Reuters
Marco Simoncelli
Marco Simoncelli
Fotó: Reuters

„Teljes mértékű biztonságot elérni lehetetlen. Nem hiszem, hogy amikor versenyzünk, azon gondolkodunk, hogy veszélynek tesszük ki magunkat. Amikor határon autózunk, számunkra ez a normális, ez a kényelmes” – tette hozzá Schumacher.

A Ferrari spanyol pilótája, Fernando Alonso szerint a tragédia inkább a versenyzők hétköznapjaira volt hatással. „Ez nem vezetés közben hat ki ránk, hanem sokkal inkább a hétköznapokon – szomorú napok voltak ezek. Onnantól kezdve, amint beülsz a kocsiba s lehajtod a sisakrostélyt, már nem gondolsz a veszélyre” – mondta Alonso.

A verseny utáni sajtókonferencián is téma volt Dan és Marco végzetes balesete.

„Az elmúlt héten két társunkat veszítettük el. Nem ismertem Dan Wheldont személyesen, de nagy név volt a motorsportban, míg Marco Simoncellit az idén ismertem meg – gondolataink most körülöttük járnak. Amikor beugrunk a kocsiba, kockázatot vállalunk, ezzel tisztában vagyunk, s magától értetődően imádkozunk, hogy ne történjen semmi – de sajnos néha emlékeztetnek minket a kockázatra, s ezt akarjuk a legkevésbé látni.”

(Sebastian Vettel)

 

„Ahogy Seb is mondta, ez egy nehéz hétvége volt mindenki számára a motorsportban. Két halálos kimenetelű balesetünk volt. Dant nagyon régóta ismertem: ő volt az a srác, akit mindannyiunknak le kellett győzni a kisebb szériákban. Úgy gondolom, hogy az első Indiai Nagydíjat neki kellene ajánlanunk, és természetesen Marcónak, egy másik szupertehetséges fiatalnak. Ő vezetett a leglátványosabban – szóval ezt a versenyt az ő emléküknek ajánlanánk.”

(Jenson Button)

 

„Bennem is vegyes érzelmek vannak a hétvégéről. Úgy gondolom, hogy ma mindannyian kettejükért versenyeztünk. Megpróbálunk továbblépni, de mindig emlékezni fogunk erre a két fantasztikus emberre.”

(Fernando Alonso)

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.