Utózöngék az Arab-félszigetről

Károly Gábor

2011. november 17., csütörtök 17:30, frissítve: hétfő 15:30

Hamilton harmadszor nyert idén – mégis csak ötödik az összetettben. A brit világbajnok győzelmével édesanyját ajándékozta meg. Vettel először nem fejezett be futamot. Alonso elégedett. Schumacher elhagyott néhány alkatrészt.

Azzal, hogy Sebastian Vettel a rajt után eldobta Red Bullját egy defektnek köszönhetően, megnyílt az út Lewis Hamilton előtt – a brit világbajnok élt is a lehetőséggel, s behúzta idei harmadik futamgyőzelmét. Ilyen szempontból eléggé egysíkú az idei vb, ugyanis csak négy pilóta nyert versenyt: Hamiltonon kívül mclarenes csapattársa, Button nyert háromszor, míg egyszer a ferraris Fernando Alonso – ja, és Vettel is nyert párat, laza tizenegyet húzott be eddig. Egy szezonon belül csak Michael Schumacher nyert nála többet: 2004-ben 18 futamból 13-at nyert az öreg. A pole-okat tekintve pedig beérte Nigel Mansellt: idén már 14-szer indulhatott az élről.

Sebastian Vettel defektje
Sebastian Vettel defektje
Fotó: Reuters

„Az első kanyar után minden jónak tűnt, aztán ahogy befordultam a második kanyarba, már éreztem, hogy valami furcsaság van jobb hátul. Túl sok levegő ment ki a jobb hátsó kerékből, majd le is vált a felniről. A boxban kiderült, hogy megsérült a felfüggesztés is, így nem tudtam folytatni a versenyt” – összegzett a német világbajnok.

A dobogósok azért boldogabban nyilatkoztak a leintést követően, Hamilton anyuka is boldogan ünnepelhetett születésnapján. „Hétvégén van anyukám születésnapja, s nagyszerű érzés úgy nyerni, hogy ő is itt van. Azt hiszem, ez egyike volt a legjobb versenyeimnek. Azzal, hogy a világ legjobb versenyzőit tudhattam a hátam mögött, úgy érzem, hogy ez már valami. Nehéz is volt. Természetesen a csapat is fantasztikus munkát végzett. Nagyszerű érzés újra a dobogó tetején állni” – mondta a futamgyőztes.

Alonso az ötödik helyről kapaszkodott fel a második helyre. „Nagyszerű verseny volt. A rajtot jól kaptam el, nagyot csatáztam Jensonnal, és Sebastian kiesésével máris a második helyen találtam magam. Innentől kezdve az egész verseny során Lewist üldöztem – végig 3-5 másodperc volt köztünk” – összegzett a spanyol. Alonso később elmondta, hogy elégedett eddigi ferraris korszakával: „Vasárnap huszadszor sikerült az első három között végeznem, és ez nem rossz”. A spanyolnak ez volt a 37. versenye az olasz csapatnál.

Az Abu-Dzabi nagydíj dobogósai: Alonso, Hamilton és Button pezsgőzhetett
Az Abu-Dzabi Nagydíj dobogósai: Alonso, Hamilton és Button pezsgőzhetett
Fotó: Reuters

Jenson Button nagyot küzdött Webberrel és Massával – ráadásul KERS nélkül. „Úgy kellett védekeznem Webber és Massa támadásai ellen, hogy elromlott a KERS a kocsiban – anélkül pedig elég érdekes volt. Rádión szóltak, hogy mivel próbálkozzak, hogy megjavuljon – végül sikerült ezt megoldanunk valahogy. Ennek a szerkezetnek ráadásul nemcsak a gázadásnál van komoly szerepe, hanem a motorféknél is. Ahogy beértem egy-egy kanyarba, nem tudtam, hogy most működni fog-e a KERS, vagy sem – szóval elég trükkös volt. Összességében örülök a harmadik helynek” – mondta 2009 világbajnoka.

Schumacher elég viccesen magyarázta a futam után a bizonyítványt. „Reális versenyen vagyunk túl, s megérdemeltük a pontokat, úgy érzem – kezdte a hetedik helyen végzett hétszeres világbajnok. Megpróbáltuk kihozni a maximumot a helyzetből, de elhagytam néhány kisebb alkatrészt, mely egyensúlyproblémákhoz vezetett. Ráadásul a végén kaptam egy kisebb defektet is” – tette hozzá Schumacher, aki emiatt nem fejezte be a levezető körét. A Mercedesnél már a Brazil Nagydíjra koncentrálnak: „Az évad utolsó versenyén szeretnénk olyan elöl végezni, amennyire csak lehetséges” – mondta a német.

Schumacher nagyon furmányos arckifejezéssel keres valamit
Schumacher nagyon furmányos arckifejezéssel keres valamit
Fotó: Reuters

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.