Ringató módszer: mesék, zenék tiszta forrásból

Sashegyi Zsófia

Sashegyi Zsófia

2016. március 20., vasárnap 12:55

Minden gyerek fantáziáját izgatják a hangszerek. Ha pedig öntudatlanul, játék közben ismerkednek meg velük, az maga a boldogság. Nem véletlen, hogy a Gállné Gróh Ilona által kifejlesztett „ringató” módszer – amely elsősorban a népköltészet kincseiből merített mondókák, versek, énekek segítségével vezet be babát, mamát a közös játék rejtelmeibe – villámgyorsan elterjedt az országban, sőt a határainkon túl.

A legkisebbek zenei nevelésének a népzenével kell indulnia – ezt még Berecz András kötötte a lelkemre annak idején, amikor összefutottunk, egyébként éppen egy ringatófoglalkozás után. Logikusnak tűnt, hogy a zenében is ugyanúgy kell lerakni az alapokat, ahogy a(z) (anya)nyelvben. Bár sosem voltam ortodox népzenerajongó, saját gyerekeimen teszteltem – a rendszer működik. A gyerekek természetes nyitottsággal szívnak magukba mindent, amivel megkínáljuk őket. És ki tud biztosabb, tisztább szellemi táplálékot a sok száz év alatt letisztult népdaloknál, mondókáknál?

Ezen az úton indít el sok fiatal családot a ringató, amelynek szellemi anyja Gállné Gróh Ilona, folytatója pedig lánya, Gáll Viktória Emese, aki a legújabb, immár óvodásokat és kisiskolásokat megszólító ringatókönyv szerzője. „A gazdi zenész” összefüggő, fejezetekre tagolt mesefolyama nemcsak szórakoztat, sok mindenre meg is tanít. Szert-Szabó Dorottya varázslatosan szép illusztrációi és a kiadványhoz tartozó lemez együtt észrevétlenül vezeti egyre beljebb az olvasót és a mese hallgatóját a népzene világába, ezúttal a népi hangszereket is belevonva a játékba.

A történet főhőse egy tacskókölyök, Bors, aki ámulva és elapadhatatlan kíváncsisággal szemléli gazdája, Vica és zenész barátai számtalan hangszerét. Bors érdeklődése a gyerekekéhez hasonló módon a legapróbb részletekre is kiterjed, nemcsak a fa vagy a bőr illata, hanem a hangszerek formája, megszólaltatási módja is leköti figyelmét. Amikor pedig játszani kezdenek rajtuk, úgy tűnik, minden a helyére kerül. Valamennyi történet egy-egy népi hangszerhez kötődik, és a furulyától kezdve a hegedűn, a tilinkón és a kobozon át a cimbalomig mind meg is szólal a kötethez mellékelt lemezen, ami már önmagában is telitalálat. Nálunk a gyerekszobában legalábbis hetek óta ez a listavezető.

(Gáll Viktória Emese: Ringató-mesék – A gazdi zenész. Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., Budapest, 2015. Ára: 3390 forint.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.19.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.