A brazil drogdílerek is szeretik az olimpia logóját

HZS

2016. július 28., csütörtök 16:53, frissítve: péntek 11:29

A kreatívipar a négy évvel ezelőtti londoni olimpia logóján nemcsak szakmai szempontból, de a költségeket tekintve is nagyon kiakadt. A riói ötkarikás játékok szervezői a múltból okulva igyekeznek titkolni, mennyibe is fájt a brazil adófizetőknek a jelkép elkészítése. Van, aki már most boldogan használja az olimpiai szimbólumot. Például a brazil drogdílerek.

A modern kori olimpiák logói között jó néhány érdekeset találni. A teljes paletta átvizsgálása időigényes és hosszas folyamat lenne, így próbálunk csak az érdekesebbekre fókuszálni. Történelmi szempontból nézve az ötkarikás játékokat, sokaknak eszébe juthat az 1936-os berlini olimpia jelképe, amelyen a birodalmi sas karmai között fogja az öt karikát. Az épp nyolcvan éve rendezett eseményen Adolf Hitler is tiszteletét tette, sőt korabeli felvételek tanúsága alapján hevesen szurkolt sportolóinak.

Fotó: Colorlib.com

Félretéve azonban a történelmi kapcsolódásokat, és szakmai alapokra helyezve a kérdést, több, a logókat grafikai szempontból vizsgáló oldal írásai közül legtöbbször a római, a barcelonai és a londoni játékokhoz készített vizuális elemek vannak kiemelve.

A 1960-as római például azért, mert az első és idáig az egyetlen logó, amelyen állat szerepel. A szimbólum a város alapítóit, Romolust és Remust ábrázolja, akiket a mitológiai nőstényfarkas szoptat. A komor és jellegtelen formavilág mellett az is szembetűnő, hogy egyáltalán nem szerepel rajta a rendező város neve, pedig az gyakorlatilag az összes olimpiai logón feltűnik.

Fotó: Colorlib.com

A barcelonai logóval (1992) korántsem voltak ennyire kritikusak a kreatívipar bloggerei, Josep Maria Trias munkája esetében a gyermeteg betűtípust és színvilágot említették negatívumként.

A londoni olimpiára (2012) készült logó már több szempontból is kiváltotta a szakma és nagyközönség nemtetszését. Utóbbiét azért, mert elkészítése 400 ezer fontba, azaz több mint 150 millió forintba került. A Wolff Olins cég által tervezett mű különböző kreatívszakértők szerint gyerekesre sikerült. Annak idején olyan kommentárt is fűztek hozzá, hogy a náci SS-szimbólumra hajaz. Csaknem ötvenezren írták alá azt az internetes petíciót, melyben a britek azt követelték, hogy dolgozzanak ki egy új tervet.

A 2020-as tokiói olimpia esetében nem a pénzzel, hanem a logó kinézetével volt probléma. Az első alkotást kellett vissza vonni, mert kísérteties hasonlóságot mutatott egy belga színház logójával. Így újratervezés lett a vége.

A 2024-es nyári játékokra pályázó Budapest 1 millió forintot fizetett csak a benyújtott pályázathoz elkészült alkotásért. Persze ha 2017 szeptemberében Rómát, Párizst és Los Angelest megelőzve Budapest nyeri el a rendezés jogát, akkor valószínűleg minden kezdődik elölről, mármint ami a logótervezést illeti. Ez pedig azért fontos, mert a múltbeli tapasztalatokból kiindulva a második körben kezdődik a pénzszórás. Persze ez a pénz elenyésző a már említett londonihoz képest.

Jó a logó a kábítószeresnél

Talán a korábbi hibákból tanulva, az augusztus 5-én kezdődő riói olimpia szervezőbizottsága nagyon odafigyelt arra, hogy ne szivárogjon ki, mennyi pénzt fizettek a – 138 versenyző közül győztesként kikerülő – Tátil Design de Ideias grafikai vállalatnak a tervezésért. Az összeg nem lehet kevés, a betűtípus megálmodásával például külön logotípiai iroda foglalkozott, a brit Dalton Maag. Mintegy száz szorgos kéz tervezgette, amíg eljutott végleges formájáig.

Fotó: Colorlib.com

Ha már megalkották az egymás kezét fogva körtáncot lejtő három figurát ábrázoló logót, akkor egy brazil drogbanda úgy gondolta, használja is az olimpiai szimbólumokat. A riói rendőrök néhány hete olyan dílereket kapcsoltak le, akik az ötkarikás szimbólumot ragasztották rá a kábítószerek csomagolására.

A logó a hivatalos álláspont szerint a szenvedélyt és az átalakulást közvetíti. A szervezők elmondása alapján a jelkép négy pilléren alapszik: az egymásnak átadható energián, a harmonikus változatosságon, a dús természeten és az olimpia szellemiségén.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.