A középfutamban mindenkinek ki kell terítenie a lapjait

Gyurta Dániel edzője, Virth Balázs állítja, világcsúcsközeli eredmény kell 200 méter mellen a győzelemhez

2016. július 30., szombat 14:37, frissítve: hétfő 11:19

„Ha mindent kiadott magából, akkor elégedetten szállhat ki a medencéből.” A bűvös mondatból semmi sem következik, unalmas sablonszöveg, mégis ragaszkodnak hozzá az úszósport nagyjai. Virth Balázs például a mezőny sűrűségével magyarázza Gyurta Dániel riói célkitűzéseit. Az újpesti edző szóba hozta Kapás Boglárka és a négyszer 200-as női gyorsváltó esélyeit is.

– A héten Hosszú Katinka szerényen vázolta az esélyeit, nem ígért aranyat, sőt, érmet sem az olimpiáról. Gyurta Dániel címvédőként érkezik Rióba. Tőle se várjunk semmi konkrétat?
– Dani jó állapotban van, motiváltan várja a negyedik olimpiáját. Csatlakozom edzői csapatunk meghatározó tagjához, Széles Sándorhoz: érmes helyezést tűzünk ki Dani elé.

– Széles azt is mondta, hogy nem kell világcsúcs az aranyhoz.
– Én azt mondom, hogy világcsúcsközeli eredmény, 2:08 alatti nagyon komoly teljesítmény kell az aranyéremhez. Hadd utaljak vissza Hosszú Katinkára. Ő is azt hangsúlyozza, hogy az egyéni legjobbját akarja megúszni, s ha mindent kiadott magából, akkor nem lesz elégedetlen. Megértem a közvéleményt, ez tényleg sablondumának hangzik, de igaz.

– A közvélemény nyilván a legtöbbet várja a kedvenceitől. Ezért szüksége van ígéretekre.
– Megértem, de higgye el, annyira sűrű a mezőny, annyira kiegyenlítettek az erőviszonyok, hogy felelőtlenség lenne aranyérmet ígérni. Az éremszerzés hatalmas teljesítmény, az esélyesek között, van belőlük bőven, kevesebb mint egy másodperc a különbség. Nincsenek olyan nagy különbségek, mint más számokban. Három kőkemény úszás vár a legjobbakra. Nem nagyon lehet taktikázni: a középfutamban mindenkinek ki kell terítenie a lapjait.

– Irányadónak tekintsük a jelenlegi világranglistás helyezéseket?
– Az csak pillanatfelvétel, Dani helye a legjobbak között van, meg fogják látni, alaposan átrendeződik a világranglista az olimpián.

– Jelenleg az amerikai Josh Prenot a leggyorsabb, az olimpiai válogatón 2:07.17-et úszott. A japán Koseki Jasuhiro is 2:07-tel kezdődő időt tud, a világbajnok német Marco Koch szintén. Gyurta Dániel korábban felhívta a figyelmet az angolokra is. Az edzői stáb kit tekint a legnagyobb ellenfélnek?
– Az amerikai srác valóban odapirított a mezőnynek, ő komoly erőt képvisel. Marco Koch szintén nagyon erős. Ha most, látatlanban kellene mondanom, akkor őket tartom Dani legfőbb riválisának.

– Versenyzőnk mellett szólhat a rutin? Az úszópápa, Széchy Tamás szerint a mellúszók huszonöt éves korukra érnek be, ő már huszonhét, a negyedik olimpiájára készül. Számít a tapasztalat?
– Természetesen. Dani Athénban tizenöt évesen nagyon motivált volt, meg akarta mutatni, hogy számolni kell vele. Pekingben túl sokat kiadott magából az előfutamok során, és a döntőre már nem maradt ereje. Londonban minden a helyére került. Dani tudja, mi kell ahhoz, hogy jól szerepeljen.

– És Kapás Boglárka?
– Reméljük, ő is. Az edzésmunkája alapján erre minden esélye megvan. Bogi bátor: ki meri mondani, hogy érmet akar nyerni Rióban, és ez reális célkitűzés.

– Nem nyomasztja a teher, hogy az ő számaiban indul a már-már legyőzhetetlen Katie Ledecky?
– Szó sincs erről! Bogi tudja, hogy nem Ledeckyvel kell megküzdenie a medencében, hanem a mezőnnyel, így is készül az előtte álló feladatokra. Más kérdés, hogy ha versenyre késztetné, akkor az mit váltana ki belőle.

– Gyurta Gergely nemrég tért haza Franciaországból, és csatlakozott a csoporthoz. Ő milyen állapotban van?
– Biztató formában úszik, jó teljesítményt nyújtott az edzéseken. Az ő esetében is csak annyit tudok mondani, hogy meglátjuk, mindez mire lesz elég Rióban.

– Az olimpiai úszódöntőket magyar idő szerint késő este rendezik. Hogyan készülnek erre?
– Alapesetben a délutáni edzéseket fél öttől fél hétig tartjuk. Az utóbbi hetekben volt egy kis eltérés: este héttől kilencig tartott a foglalkozás. A felkészülés legnagyobb részét Hódmezővásárhelyen végeztük, a gyorsítás, a frissítés, a formába hozás viszont áttevődött a budapesti Tüskecsarnokba.

– Aláírná most, ha a tanítványai két éremmel térnek haza az olimpiáról?
– Dani és Bogi éremesélyes, és nagyon drukkolok a négyszer 200-as női gyorsváltónak, hogy felállhassanak a dobogóra. Az érmek színét nem szeretném előre meghatározni. Ez nem játék, Rióban kőkemény versenyek lesznek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.30.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.