A londoni szint a minta

Összesen 159 magyar sportoló bizonyíthatja felkészültségét a riói olimpián

2016. augusztus 4., csütörtök 21:42, frissítve: péntek 08:51

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság 2013-ban kinevezett sportigazgatója újabb nagy feladatot kapott sportvezetőként. Amíg sportolóként sikert sikerre halmozott olimpián és különböző világversenyeken, most a 2015-ös Európai Játékok után ezúttal a riói ötkarikás játékokon vesz részt mint a magyar csapat vezetője. A korábbi öttusaklasszis már másfél hete az olimpia helyszínén tartózkodik, és lapunknak adott exkluzív interjújában elárulta, minden adott ahhoz, hogy a magyar sportolók eredményesen szerepeljenek Rióban. Nem szokott tippelni, ám azt elmondta, a négy évvel ezelőtti londoni szereplés a minta, nagy sikernek könyvelné el, ha az ottani eredményeket most megismételnék legjobbjaink.

– Egy ideje már Rióban tartózkodik mint a magyar csapat vezetője. Minden rendben van a sportolóink körül?
– Mi voltunk heten az úgynevezett szálláscsináló csapat, amely a sportolók megérkezéséig minden feladatot elvégzett, amire csak szükség volt. Átvettük a lefoglalt szobákat, újraellenőriztük egyenként valamennyi indulónk nevezését, átvettük a hivatalos akkreditációkat, feltérképeztünk mindent, amire esetleg szükségünk lehet a játékok alatt, átvettük a rendelkezésünkre bocsátott járműveket és technikai eszközöket, illetve beüzemeltük a csapatirodát, amely már 0–24 órában működik.

– A szállásokról, magáról az olimpiai faluról nagyon sok rosszat lehetett hallani…
– Ki merem jelenteni, nem igazak az elterjedt rossz hírek sem a faluval, sem pedig a víz minőségével kapcsolatban. A helyiek a valós problémákat, amelyek azért előfordultak, gyorsan és szakszerűen orvosolták, és az utolsó pillanatig dolgoztak a kényelmünkért. Senkinek sem lehet egy szava sem. Voltam már más olimpiákon is, így van összehasonlítási alapom, de úgy vélem, eddig ez a legotthonosabb olimpiai falu, ahol jártam. Főleg most, amikor már tele van a világ minden országából érkezett sportolókkal.

– Mekkora küldöttséget vezet Rióban?
– A tavalyi, Bakuban rendezett Európai Játékokon 360 fős volt a magyar küldöttség, most ennél jóval kisebb, olyan 240-250 fő. Ugyanakkor van arra lehetőségünk, hogy az edzők számára megkért szakmai akkreditációkat cseréljük, ezért úgy kalkulálok, hogy olyan 300-310 fő lesz a végső létszáma a magyar küldöttségnek. Mindig az extra igények okozzák a legtöbb gondot, de lekopoghatom, hogy eddig minden különleges kérést ki tudtunk elégíteni. Addig-addig sakkoztunk, amíg a kereteink között maradva mind a 20 sportágunkban sikerült megteremteni a szükséges számú szakembergárda kiutaztatásának lehetőségét.

– Ez a költségekre milyen hatással volt? Sikerült az eredeti büdzsében tartani a kiadásokat?
– Erre most nem tudok konkrét számokkal válaszolni, hiszen még menet közben is változnak a költségvetés adatai. Úgy tűnik, 1,23 milliárd forintot költ majd a MOB a riói olimpiára. Az biztos, hogy a négy évvel ezelőtti, londoni olimpiához képest növekvő kiadásról beszélhetünk, ami a szerény véleményem szerint a végén több mint a duplája lehet a 2012-es büdzsének, ugyanis London végül 570 millió forintot emésztett fel. Ám már maga az utazás is jóval többe került, legyen elég csak a távolságokra utalnom.

– A mai, terrortól félő világunkban nem kerülhető meg a kérdés: teljes biztonságban vannak?
– Ez nem csak a mai terrorcselekedetek eredményezte helyzet, ugyanis az 1972-es müncheni események óta az olimpiák biztonsága mindig is az egyik fő szempont. Megnyugtathatok mindenkit, itt, Rióban maximális a biztonságunk, igaz, van olyan helyzet, amikor ez időtöbblettel is jár, például sokkal szigorúbb mindenhova a beléptetés, illetve nemcsak a nézőket, de a sportolókat is szigorúan átvizsgálták a beléptetésnél a reptéren. Ugyanakkor minden szigorú intézkedést igyekeznek diszkréten, nagyon udvariasan foganatosítani. A falut három-négyszeres kerítés veszi körbe, amelyet számos fegyveres őr véd. Noha csak helyiek teljesítenek szolgálatot a biztonsági erőknél, azt tudom, hogy az őket irányító törzsben rengeteg külföldi szakember is ott van.

– Már csak egy nap, és megkezdődik a riói olimpia. Mint csapatvezető milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Ha sikerülne a londoni eredményeinket megközelíteni vagy esetleg elérni, én már elégedett lennék. Tippelni nem szoktam, úgyhogy ennél konkrétabb elvárást ne reméljen tőlem.

Névjegy
A magyar olimpiai csapat vezetője, Fábián László korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó. Sportpályafutását követően sportmarketinggel, versenyszervezéssel foglalkozott, a magyar öttusaéletben több vezető tisztséget is betöltött, 2013-ig a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke volt. 1996-tól tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának alelnöke, 2013-tól a MOB sportigazgatója. A 2014-es Szocsiban rendezett téli olimpián attasé, Nankingban az ifjúsági olimpián sportigazgató, a 2015-ös bakui Európai Játékokon a magyar csapat vezetője volt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.04.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.