A NOB-elnök teljesen új doppingszűrést akar

MTI

2016. augusztus 2., kedd 19:09

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke úgy véli, világszerte felül kell vizsgálni a dopping-ellenőrzési rendszert.

Kedden a NOB 129. teljes ülésének kezdetén Rio de Janeiroban az orosz doppingbotrányra utalva Bach felhívta a figyelmet arra, hogy át kell gondolni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) működését. A német sportdiplomata ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a NOB-nak korlátozottak a lehetőségei a doppingellenes harcban.

Bach továbbra helyesnek látja az Oroszországgal kapcsolatos döntést, hogy az ország sportolóit nem zárták ki teljesen a pénteken kezdődő riói játékokról, noha emiatt sok kritika érte őt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség úgynevezett McLaren-jelentése megállapította, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás folyt. A WADA fővizsgálója, Richard McLaren emiatt a teljes orosz küldöttség kizárását javasolta a riói olimpiáról.

Orosz reakció

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke szerint igazságtalan, hogy országa több sportolóját kizárták a nyári olimpiai játékokról. Kedden a NOB 129. teljes ülésén kijelentette, hogy „igazságtalanság történt”. Szerinte több mint hatvan „doppingmentes” orosz sportoló nem indulhat a versenyeken. Zsukov megerősítette, Oroszország felülvizsgálja és megbízhatóvá teszi saját dopping-ellenőrzési rendszerét. A NOB orosz tagja egyúttal üdvözölte, hogy a nemzetközi szervezet vezetősége és Thomas Bach elnök nem a teljes orosz olimpiai csapatot zárta ki.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.