A politikai vezetőknek nem annyira ízlik a megnyitó

MTI

2016. augusztus 5., péntek 19:00

Míg 2008-ban Pekingben csaknem nyolcvan, 2012-ben Londonban mintegy hetven, addig idén körülbelül negyvenöt állam- és kormányfő vesz részt a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok pénteki ünnepélyes megnyitóján. Az utolsó pillanatban fogműtétre hivatkozva lemondta riói látogatását Joachim Gauck német államfő.

A vezető politikusok távolmaradásában több tényező is szerepet játszhat: elsősorban naptáraik telítettsége, a két-három nap utazást megkövetelő távolság, valamint a dél-amerikai ország politikai légköre. Dilma Rousseff felfüggesztett brazil elnök ugyanis egyre közelebb áll a bukáshoz: csütörtökön ellene döntött a szenátusnak az elnök alkotmányos lemondatása ügyében illetékes bizottsága.

José Serra brazil külügyminiszter július végén közölte, 45 ország államfője vesz részt a ceremónián. A brazil kormány egyik tanácsadója pénteken azt mondta, a brazil hatóságok biztonsági okokból sem a jelenlévők számát, sem személyét nem erősíthetik meg.

Francois Hollande francia elnök – aki már megérkezett Rio de Janeiróba –, Mauricio Macri argentin és Horacio Cartes paraguayi államfők, valamint Matteo Renzi olasz miniszterelnök részvételét korábban már megerősítette Serra.

Egy félhivatalos lista tanúsága szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, John Kerry amerikai külügyminiszter, Fülöp belga és Vilmos Sándor holland király, valamint II. Albert, Monaco hercege tiszteletét teszi a nagyszabású rendezvényen. Őket Michel Temer ideiglenes államfő fogadja egy rövidke koktélpartira az olimpiai játékok hivatalos megnyitását megelőzően, amelyen mintegy 1500-an vesznek részt.

Csütörtök késő este a német elnöki hivatal bejelentette, hogy Joachim Gauck államfő sürgős fogműtétje miatt nem utazik Rióba, illetve nem tud részt venni az ünnepélyes megnyitón. Lemondta tervezett olimpiai látogatását a sportügyekért is illetékes belügyminiszter, Thomas de Maiziere. Ezzel kapcsolatban hivatalos indoklás nem hangzott el.

Pénteken mintegy 10 500 sportoló vonul fel a Maracaná Stadionban óriási biztonsági készültség közepette. A játékok idejére 85 ezer katonát és rendőrt vezényelnek az olimpiai helyszínekre, Rio de Janeiróba és a labdarúgómeccseknek otthont adó városokba.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.