A visszatérő és a feltörekvő

Arday Attila

Arday Attila

2016. július 28., csütörtök 14:15, frissítve: péntek 11:30

A gyerekképű és szinte -korú Zalánki Gergő többek között a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbertet szorította ki a riói csapatból. Erdélyi Balázsnak teljesült az álma, pedig alig reménykedett benne, hogy válogatott lehet még. A bal- és a jobbkezes játékosban közös, hogy kulcsemberek lehetnek az olimpián.

Férfiválogatottunknak legalább két olyan játékosa van, aki még egyszer sem vett részt olimpián, sőt a 2013-as világbajnok csapatunkba sem került még be, a riói olimpián mégis kulcsemberré válhat. Egyikük ballal, másikuk jobbal lövi kettesével-hármasával a gólokat a nemzeti csapatban, viszonylag rövid válogatottbeli pályafutással a hátuk mögött is megbízható embernek számítanak.

A balkezes klasszisok régóta vízilabdasportunk védjegyei közé tartoznak, és ehhez nem kell egészen Gyarmati Dezsőig visszamenni. Kiss Gergely, Madaras Norbert és a már szövetségi kapitányként dolgozó Benedek Tibor után Vámos Márton már évek óta ontja a gólokat ballal, a legújabb talentum pedig ezen a poszton a 21 éves Zalánki Gergő. Amikor a kapitány úgy döntött, három helyett csak két balkezest tesz be a riói keretbe, inkább a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbertet hagyta itthon, és Zalánkira szavazott.

– Nem lehettem benne biztos, hogy olimpikon leszek, de bíztam benne, miután jól ment a bajnoki döntőben az Egerrel, az edzéseken és a válogatott edzőmeccsein is – mondta a nyáron az OSC-hez kerülő Zalánki Gergő, akit arról faggattunk, ilyen fiatalon hogyan élte meg a belső küzdelmet a keretszűkítéskor. – Kemény harc volt, de tudtam, hogy mi a dolgom a medencében, csak arra figyeltem, hogy ezt megtegyem. Ha elég lesz, elég lesz, én így voltam vele. Semmi olyat nem akartam hozzátenni, ami nem én vagyok, és ami az olimpián visszaütött volna.

Mivel a 19 éves Manhercz Krisztiánt is beválogatta Benedek Tibor, a 2008-as pekingi olimpiai bajnokok – Kis Gábor, Hosnyánszky Norbert, Varga Dániel és Varga Dénes –, illetve már a régóta kerettagnak számító Szivós Márton és Nagy Viktor mellett olyanok ők, mint a gyerekek. És őszinték.

– Nekem is az a célom, mint a többieknek, hogy megnyerjük az olimpiát – mondta Zalánki Gergő. – A szerbek is el tudnak bizonytalanodni, ha nem vezetnek, vagy két-három gólos hátrányba kerülnek. Fontos lesz a riói nyitómeccs ellenük, segíteni fog a folytatásban, ha itt jó eredményt ér el a csapat. Az igazán fontos viszont az utolsó három meccs, a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő.

Az egri jobbkezes, Erdélyi Balázs egész más úton került be a keretbe, hogy végül eljusson Rióba. Őt újra fel kellett fedeznie a magyar vízilabdázásnak, pontosabban Benedek Tibor érdeme, hogy a világ másik feléről két éve hazaköltözve Magyarországot segíti. Erdélyi Balázs 2010-ben Kaliforniát választotta pénzügyi és közgazdasági tanulmányai miatt, az amerikai egyetemi bajnokságban meccsenként átlag három és fél gólra volt képes, a kapitány pedig követte a pályafutását.

Erdélyi Balázs
Erdélyi Balázs
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

– A szívem mélyén még bíztam benne, hogy válogatott leszek, de óriási reményeim nem voltak. Amikor kimentem, valamit ki kellett tépnem magamból. Évekkel később egy reggelen Benedek Tibi felhívott, hogy számít rám. Én még abban az évben, 2014-ben megszereztem a diplomát, és másnap már jöttem is haza – mondta a 26 éves játékos. – Itthon a póló mellett egyelőre nincs rá kapacitásom, hogy továbbtanuljak, de a jövőben hasznosítani akarom a kinti tanulmányaimat, a terveim között szerepel a mesterszak és nyelvtanulás.

Az intelligens és készséges sportoló úgy érzi, az amerikaiak pozitív gondolkodása az ő életszemléletére is hatott, igyekszik ezt minél inkább beépíteni a gondolkodásába, ha nem is mindig sikerül.

– A média és az emberek elvárják az első helyet. Én elégedett és boldog akkor leszek, ha tükörbe tudunk nézni úgy, hogy mindent megtettünk, és jól is játszottunk. Ha így van, annak jó eredménye is lesz – válaszolta Erdélyi Balázs, majd arról beszélt, milyen élmény lesz első olimpiája. – Mindenképpen más, mint egy Európa-bajnokság vagy világbajnokság, semmihez sem hasonlítható. Valamennyire az universiadéhoz lesz hasonló, amelyen már vettem részt (meg is nyerték – a szerk.). Ott is rengeteg sportoló volt több sportágból, külön faluban laktunk, de az olimpia még ezt is felülmúlja hangulatában.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.