Az amerikaiak fejkendős vívója otthon jobban fél

2016. augusztus 7., vasárnap 22:40, frissítve: hétfő 06:16

A 30 éves Ibtihaj Muhammad az USA színeiben indul az olimpián, ő az első amerikai olimpikon, aki hidzsábot visel verseny közben. Ibtihaj a londoni olimpiát sérülés miatt kénytelen volt kihagyni, Rióba viszont kijutott, jelenleg a 8. a világranglistán. Csapatban 2014-ben világbajnok lett.

Miközben az olimpikonok zöme a zika, a rettenetes közbiztonság és a higiéniai gondok miatt aggódik, a kardvívó az Indepenedent írása szerint saját hazájában sem érzi biztonságban magát, mert országában felerősödött a muszlimellenes közbeszéd. Állítása szerint olyan is előfordult már vele, hogy edzés után valaki követte hazafelé, megnézte, hol lakik, és kihívta rá a rendőrséget. Mindezt csak azért, mert hidzsábot, tradicionális arab nő fejkendőt visel. A New Jersey-i születésű vívó aggódik a Trump-féle idegenellenes retorika miatt.

Ibtihaj Muhammad nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, Facebookon közel 10 ezer kedvelője van. Áprilisban találkozott Barack Obamával és a first ladyvel is, vívni tanította őket. A Time magazin 2016-ban beválasztotta a 100 legbefolyásosabb nő közé.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.