Az amerikaiak fejkendős vívója otthon jobban fél

GB

2016. augusztus 7., vasárnap 22:40, frissítve: hétfő 06:16

A 30 éves Ibtihaj Muhammad az USA színeiben indul az olimpián, ő az első amerikai olimpikon, aki hidzsábot visel verseny közben. Ibtihaj a londoni olimpiát sérülés miatt kénytelen volt kihagyni, Rióba viszont kijutott, jelenleg a 8. a világranglistán. Csapatban 2014-ben világbajnok lett.

Miközben az olimpikonok zöme a zika, a rettenetes közbiztonság és a higiéniai gondok miatt aggódik, a kardvívó az Indepenedent írása szerint saját hazájában sem érzi biztonságban magát, mert országában felerősödött a muszlimellenes közbeszéd. Állítása szerint olyan is előfordult már vele, hogy edzés után valaki követte hazafelé, megnézte, hol lakik, és kihívta rá a rendőrséget. Mindezt csak azért, mert hidzsábot, tradicionális arab nő fejkendőt visel. A New Jersey-i születésű vívó aggódik a Trump-féle idegenellenes retorika miatt.

Ibtihaj Muhammad nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, Facebookon közel 10 ezer kedvelője van. Áprilisban találkozott Barack Obamával és a first ladyvel is, vívni tanította őket. A Time magazin 2016-ban beválasztotta a 100 legbefolyásosabb nő közé.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.