Az olaszok Rióban kaparintanák meg a 2024-es rendezést

MTI

2016. augusztus 1., hétfő 13:43

Rióban játsszuk meg Róma jelölését a 2024-es olimpiára. Ha az olaszok jól szerepelnek, nőnek az esélyeink – nyilatkozta Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke a Guerin Sportivo olasz sportnapilapnak.

A CONI-vezető hozzátette, „minden, ami az olasz sportélet pozitív imázsát erősíti”, segíti a főváros pályázását a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezésére. Hozzátette, ugyancsak pozitívan hatott az olasz labdarúgó-válogatott negyeddöntőbe jutása júliusban a franciaországi Európa-bajnokságon.

Malago és Matteo Renzi olasz miniszterelnök is részt vesz szerdán a riói olimpiai faluban található Olasz Ház megnyitóján, hangsúlyozva az olasz kormány elkötelezettségét a 2024-es olimpia mellett. Hiányozni fog viszont a római Főpolgármesteri Hivatal képviselője, akit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfigyelőként Rióba invitált. A küldött utazását az utolsó pillanatban Virginia Raggi, az olasz főváros új főpolgármestere mondatta le. Raggi Twitter-oldalán kiemelte, hogy Rómában most minden emberre szükség van. Az új városvezető soha nem titkolta, hogy a jelentős anyagi és közigazgatási problémákkal küzdő olasz fővárosban nem tartja prioritásnak a 2024-es olimpia megrendezését.

Rióba indulása előtt Malago bejelentette, hogy a játékok után találkozik Virginia Raggival. A CONI elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy az olimpia „hatalmas foglalkoztatottsági előnyt” képviselne Róma számára.

Róma olimpiai jelölésére elsőként Mario Monti volt olasz kormányfő mondott nemet még 2012 februárjában, ugyancsak gazdasági okokra hivatkozva. A 2014-ben kormányra jutott Matteo Renzi azonban a római olimpia első számú pártolója, és nemrég kijelentette, az olasz csapatnak és Róma 2024-es jelölésének szurkol a brazíliai olimpián.

A 2024-es játékok megrendezésére Róma mellett Budapest, Párizs és Los Angeles pályázik. A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a házigazdáról.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top-20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.