Az olaszok Rióban kaparintanák meg a 2024-es rendezést

MTI

2016. augusztus 1., hétfő 13:43

Rióban játsszuk meg Róma jelölését a 2024-es olimpiára. Ha az olaszok jól szerepelnek, nőnek az esélyeink – nyilatkozta Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke a Guerin Sportivo olasz sportnapilapnak.

A CONI-vezető hozzátette, „minden, ami az olasz sportélet pozitív imázsát erősíti”, segíti a főváros pályázását a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezésére. Hozzátette, ugyancsak pozitívan hatott az olasz labdarúgó-válogatott negyeddöntőbe jutása júliusban a franciaországi Európa-bajnokságon.

Malago és Matteo Renzi olasz miniszterelnök is részt vesz szerdán a riói olimpiai faluban található Olasz Ház megnyitóján, hangsúlyozva az olasz kormány elkötelezettségét a 2024-es olimpia mellett. Hiányozni fog viszont a római Főpolgármesteri Hivatal képviselője, akit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfigyelőként Rióba invitált. A küldött utazását az utolsó pillanatban Virginia Raggi, az olasz főváros új főpolgármestere mondatta le. Raggi Twitter-oldalán kiemelte, hogy Rómában most minden emberre szükség van. Az új városvezető soha nem titkolta, hogy a jelentős anyagi és közigazgatási problémákkal küzdő olasz fővárosban nem tartja prioritásnak a 2024-es olimpia megrendezését.

Rióba indulása előtt Malago bejelentette, hogy a játékok után találkozik Virginia Raggival. A CONI elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy az olimpia „hatalmas foglalkoztatottsági előnyt” képviselne Róma számára.

Róma olimpiai jelölésére elsőként Mario Monti volt olasz kormányfő mondott nemet még 2012 februárjában, ugyancsak gazdasági okokra hivatkozva. A 2014-ben kormányra jutott Matteo Renzi azonban a római olimpia első számú pártolója, és nemrég kijelentette, az olasz csapatnak és Róma 2024-es jelölésének szurkol a brazíliai olimpián.

A 2024-es játékok megrendezésére Róma mellett Budapest, Párizs és Los Angeles pályázik. A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a házigazdáról.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.