Bácsi Péter elbukta a bronzmeccset

2016. augusztus 14., vasárnap 23:55, frissítve: hétfő 08:15

A magyar dzsúdósok és az ökölvívók érem nélkül fejezték be szereplésüket a riói olimpián, reménykedtünk benne, hogy birkózóink nem követik őket, és valóra váltják érmes álmaikat. Nos, erre még várnunk kell, mert a kötöttfogású Bácsi Péter (75 kg) az elődöntő után a bronzmeccset is elveszítette.

A Ferencváros birkózója egész nap remekelt, és úgy jutott el a bronzmeccsig, hogy akciót sem tudtak rajta ellenfelei végrehajtani. Elsőnek technikai tussal győzte le kolumbiai riválisát, Carlos Andres Munoz Jaramillót (9-0), majd jött a hasonló folytatás az idei Európa-bajnokságon a 80 kilogrammos súlycsoportban bronzérmes bolgár Daniel Tihomirov Alekszandrov ellen, aki szintén nem jutott el a menetek közötti szünetig, őt is technikai tussal verte (8-0) Bácsi Péter.

„A kolumbiai nem tartozik a súlycsoport legjobbjai közé, így ez várható volt. A verseny érdemi része csak ezután jön” – értékelt röviden az MTI-nek Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya.

PERCRŐL PERCRE…
KÖVETTÜK A BRONZMECCSET, KATTINTSON!

Következett a tavalyi Európa-játékokon győztes, vb- és Eb-bronzérmes, azeri Elvin Mursaliyev, aki ugyanúgy, mint a magyar első két ellenfele, nem tudott pontot szerezni Bácsi ellen, honfitársunk ezúttal 5-0-ra verte ellenfelét.

Bácsi Péteren az elődöntőben a súlycsoport egyik legjobbja, a négy évvel ezelőtt Londonban ötödik, a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes dán Mark Overgaard Madsen sem tudott akciót csinálni, igaz ezzel minden pozitívumot el is árultunk kettejük csatájáról. A bíró világ- és Európa-bajnokunkat látta passzívabbnak, így őt háromszor intette, ezzel Madsen kapott egy pontot, amivel bejutott a döntőbe, Bácsi pedig a vigaszág győztesével birkózott a bronzéremért.

„A dán, aki négyszeres vb-ezüstérmes, egyszeres vb-bronzérmes, nem az a futottak még kategória, sajnos el tudta adni azt, hogy ő akar jobban birkózni. Igazából nem nagyon szokott állásból pontokat csinálni, csak az intésekre megy. Mi abban bíztunk, hogy Peti majd lent képes lesz akcióra, ám azt is nagyon jól kivédekezte. Ezt a mérkőzést gyorsan el kell felejteni, az előzőekből kell erőt merítenie, és akkor meglehet az érem” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Bácsi Péter nagyon jól kezdett, ám az utolsó küzdelmét elrontotta
Bácsi Péter nagyon jól kezdett, ám az utolsó küzdelmét elrontotta

Aztán jött a bronzcsata az iráni Szajeid Abdvali ellen – majd egyórás csúszással az eredetileg kiírt időponthoz képest –, és mire pisloghattunk egyet, máris hátrányba került Bácsi: egy kitolás és egy mögékerülés, máris 0-3. Na, úgy tűnt, ez kellett ahhoz hogy világ-, és Európa-bajnokunk felébredjen, és mire a menet feléhez elértünk, egy pontra feljött a magyar klasszis (2-3). A második menetben sajnos megint ki tudta tolni Bácsit az iráni, majd megintették a magyart (2-5), így kezdett egyre messzebb kerülni a hőn áhított bronzérem. Nem tudott megújulni a Ferencváros birkózója, és – bármilyen fájó is ezt kimondani – nem érdemelt győzelmet a bronzcsatán.

„Peti nagyon el van kenődve, ismerem, most kell neki pár óra, hogy magához térjen. Nyolc éve, Pekingben eldobta magától az érmet, reméltem, hogy a sorstól visszakapja, sajnos nem így történt. Tudtuk, hogy tolni fog az iráni, azt terveztük, hogy kinyúl, válldobással eldobjuk. A csípődobásnál saját akció miatt videobírót kértem, aztán reméltem, legalább egyszer megintetni az iránit, mert lentről biztosan csinált volna akciót Peti. De egyszer sem tudta leküldetni. Hozzáteszem, összesen öt meccset vívott, háromszor nyert, és ötödik lett, a másik háromszor birkózott, kétszer nyert, és bronzérmes. Vicc ez a lebonyolítás” – fogalmazott kissé keserűen Sike András.

Úgy tűnik, a számtalan világversenyen nyert érem mellé olimpiai medál nem fog odakerülni Bácsi Péter vitrinjébe.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.