Cseh László: Képes vagyok az arany megszerzésére

2016. július 29., péntek 12:25

Terjedelmes interjút adott edzőjével párban Cseh László. Jelenleg úgy látják, nem Michael Phelps a legnagyobb rivális.

Napi kétszer alszik az olimpiai felkészülés hajrájában Cseh László úszó és edzője, Plagányi Zsolt, mert csak így tudnak ráhangolódni a riói olimpiai versenyek nem európaiakra szabott menetrendjére – ismeretes, a döntők magyar idő szerint hajnali három órakor kezdődnek majd. Úgy szervezik a napjukat, hogy az első edzés délután egy, a második pedig este tíz órakor kezdődik, amit viszont csak úgy lehet kipihenni, hogy mindkét edzés után alszanak. Ez Cseh Lászlónak megy nehezebben, aki mégis azt mondja: a szombati elutazásig már fél lábon állva is kibírná.

A BP2017 Médiacsapat munkatársának nyilatkozó Cseh a 37 tagú olimpiai úszócsapat rangidőse. Negyedik olimpiájára készül, ugyanígy pedig negyedszer meccsel az amerikai Michael Phelpsszel, minden idők legsikeresebb sportolójával.

Úszás: mi marad a tíz Eb-aranyból Rióra?
Soha nem uralta még így Európát a magyar úszósport, de most már arccal előre: Eb-eredményességünket átszámítottuk olimpiai esélyekre. Nem lőjük le a poént, de Rióban a tíz arany töredékét szerezhetjük, Kapás Boglárka négy aranyából például valószínűleg egy sem marad – egyik sikerszáma nem is lesz az olimpián, és nála is ott az a bizonyos „Michael Phelps” Katie Ledecky személyében. Gyurta bujkál, Cseh előtt pedig titkolóznak a vetélytársak.

Korábbi esélylatolgató cikkünk.

– Újoncként egészen más érzések töltöttek el az athéni nyári játékok előtt, mint most, amikor már csak napok választanak el a negyedik olimpiámtól. Tizennyolc évesen sokat izgultam, de a lámpaláz nem költözött belém, és nem is zsibbasztott el. Sokkal nagyobb volt a tét Pekingben, amikor titkon már azt reméltem, hogy egy számban talán sikerül elkapnom Phelpst. Aztán kiderült, hogy három Európa-csúcs megdöntése is kevés ehhez. London visszalépést jelentett, most viszont csak megerősíteni tudom azt, amit már a tavalyi kazanyi világbajnokság után kimondtam: képesnek tartom magamat az első olimpiai győzelmem megszerzésére – vélekedik Cseh László, aki erre az olimpiai ciklusra annak felezőjén váltott edzőt és környezetet, valamint meg is nősült.

Noha Cseh László már 2002 óta versenyez a felnőttek között, először fordul elő, hogy két szám (100 és 200 m pillangó) éllovasaként utazik az olimpiára, igaz, a sikerességhez korábbi sikerszámait, a 200 és 400 méteres vegyes úszást el kellett hagynia. Plagányi Zsolt így magyarázza a helyzetet:

– Két oka is volt a 200 vegyes átmeneti „leépítésének”. Az egyik az időrenddel magyarázható, ami már Londonban is gondot okozott, és Rióban sem kedvezett volna a 100 pillangó középdöntőjének, valamint a 200 vegyes döntőjének az összehangolásánál. Ami ennél is fontosabb, az a lélektani tényező. Én 2014 decembere óta folyamatosan azon vagyok, hogy minden görcsöt és feszültséget kifüstöljek Laciból. Az idei Európa-bajnokság után arra jutottam, hogy egy lelkiteher-csomagot le kell vennem a válláról – vélekedik, hozzátéve, hogy a kazanyi és a londoni sikerek után közös munkájuk legnagyobb kihívása csak most következik.

A 200 m pillangó világranglistáján Cseh László messze a legjobb 1:52.91-es idejével, és jobb annál is, amivel Kazanyban világbajnokságot tudott nyerni. A rangsorban két japán követi, negyedikként áll a dél-afrikai Chad le Clos, ötödikként a hazai rivális Kenderesi Tamás és csak hatodikként Phelps.

– Várhatóan Chad le Clos legyőzése ütközhet a legnagyobb akadályba, de a japánok is megtáltosodhatnak. Ennél is szorosabb lesz a 100-as döntő, ahol jelenleg is parányi a különbség Laci és Phelps között, és akkor ott vannak még azok, akik jó napot kifogva boríthatják a papírformát – mondja Plagányi Zsolt, aki szerint nagyon sokat köszönhetnek a dr. Kovács Péter vezetésével tevékenykedő sportkórházi teljesítménydiagnosztikai csapatnak.

És még egy jó hír: az olykor a versenysúlyát nehezen hozó Cseh László május óta négy kilót leadott, így most olyan szálkás, mint húszéves korában.

– Az itthoni felkészülést a bevált utat követve most is Törökbálinton és „kis medencében” fejezzük be. Laci egyre gyorsabb, ahogy az én szívverésem is, pedig mindketten jól tudjuk, hogy mindent, amit csak kellett, elvégeztünk, méghozzá első rangú minőségben – mondta befejezésül Plagányi Zsolt, aki néhány nap múlva beírja a noteszába, hogy a negyedik olimpiáján milyen időre lehet képes a már most is öt olimpiai éremmel büszkélkedő Cseh László.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.