De hogy kerül egy ilyen országba olimpia?

MNO, MTI

2016. augusztus 3., szerda 12:40, frissítve: szerda 14:53

Az ilyesmit nevezik potyázásnak: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök 2009-ben Barack Obama amerikai elnök és Chicago ellenében Rio de Janeiroba hozta az olimpiai játékokat, s utódja, Dilma Rousseff sok pénzt pumpált a vállalkozásba. Aztán alelnöke összefogott az ellenzékkel, és megbuktatta Rousseffet. Most már Michel Temer szájából hangozhat el pénteken a Maracana stadionban az egymondatos formula: „A 31. olimpiai játékokat megnyitottnak nyilvánítom” – írja a DPA hírügynökség.

A német hírszolgálati iroda munkatársa szerint Brazíliában az a ritka eset játszódik le, hogy az olimpia rendező országának nincs igazán kedve a játékokhoz. Mindennek a kezdőpontja talán a két évvel ezelőtti, szintén Brazíliában rendezett labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében elszenvedett 1-7-es vereség a németektől. A kudarc beleégett a brazil lelkekbe, az önbizalomvesztés, a hanyatlás jelének tekintették. Letargia lett úrrá a világ ötödik legnagyobb országán. A gazdaság 3,8 százalékkal zsugorodott, 2016-ra hasonlóra számítanak, a munkanélküliek száma 11,5 millió. Dilma Rousseffet tették meg bűnbaknak, azt várják, hogy hivatalából való felfüggesztése – amiről elsősorban az államháztartás számaival való trükközés miatt döntöttek – fordulatot hoz.

Az olimpiai játékok után a szenátus valószínűleg véglegesen eltávolítja hivatalából Rousseffet. Új dolgok bukkantak elő kétes pénztranszferekkel kapcsolatban, már csak a csoda mentheti meg. Michel Temer szeptember elején, a G20 országcsoport kínai tanácskozásán először léphet fel a nemzetközi színpadra.

A politikus 2019-ig maradna hivatalban, a baloldali Munkáspártot tizenhárom év regnálás után tartósan ki akarja szorítani a kormányzásból. Középjobb kormányából azonban máris kivált három miniszter, egyebek között korrupciós vádak miatt. Csak a lakosság 14 százaléka véli úgy, hogy Temer eddig jól vezette hivatalát. A 75 éves jogász azonban tart egy ütőkártyát a kezében, Henrique Meirelles pénzügyminisztert, aki Lula elnöksége idején a központi bank főnöke volt.

Meirelles visszanyerte a piacok bizalmát, a fizetőeszköz, a real lényegesen stabilabb lett. A 2017-es évre is magas, 42 milliárd dolláros deficitet terveznek, hogy ne fojtogassák szigorú takarékossági csomaggal az olyannyira fontos belső fogyasztást. Ezenkívül a pénzügyminiszter adósságféket is be akar építeni a rendszerbe. Brazília túlságosan sokáig épített az olajra, az energiahordozó árának csökkenése miatt most betervezett bevételektől esik el.

Külpolitikailag a BRICS-csoporthoz tartozó ország – Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika mellett – a válság miatt kissé háttérbe szorult. A nemzetközi színtéren azonban így is fontos szereplő, kulcsszerepet játszott például a klímavédelmi tárgyalásokon. Tekintettel a világméretű válságokra, Brazília ismét a remény országa lehet. Mindig is a felívelés-hanyatlás ciklusainak volt alávetve. Az ország továbbra is a világ tíz legfontosabb gazdasági hatalma közé tartozik.

Nagyon vallásos csoportok erős befolyást gyakorolnak a kormányra. Fátima Pelaes, a nőügi jogok biztosa például azt sürgeti, hogy a terhességmegszakítás tilalmát akkor is érvényesítsék, ha a nő erőszak áldozata lett.

Temer igyekszik nem szakítani a Lula–Rousseff páros vívmányaival, a komoly szociális juttatásokkal. Körülbelül 40 millió embert emeltek ki így a szegénységből. Az ügyvezető elnök bejelentette a családi szociális juttatás mértékének emelését 12,5 százalékkal, 14 millió család részesül ebben. A havi összeg 14 ezer forintnak felel meg.

Ám Temer kormánya felett is Damoklész kardjaként lebegnek a Petrobras-ügyben folyó korrupciós vizsgálatok, azaz kormányzati tényezők megvesztegetése az olajvállalat részéről megbízások elnyerése fejében. Az egész politikai osztály diszkreditálódott, ám egy tisztulási folyamat kezdete lehet, ha az igazságszolgáltatás felgöngyölíti az ügyet. Fiatal ügyészek csapata vizsgálódik, s nincsenek tekintettel a nagy nevekre.

A nyomott hangulat ellenére az olimpia előtt nincsenek olyan tiltakozások, mint amilyenek a labdarúgó-világbajnokság előtt voltak, bár a 10,5 milliárd eurónak megfelelő beruházások mindenekelőtt a felső és a középosztály által lakott Barra városrésznek jönnek jól. Itt létesült az olimpai park, új metróvonal vezet ide. A vesztesek a város északi részén elterülő nyomornegyedek, ahol erősödnek a drogbandák, hiány van jó oktatási, egészségügyi ellátásból és víztisztító rendszerekből. A helyzet törékeny. Majd kiderül, hogy a játékok megnyitása Temer számára örömünnep lesz-e. Sokak szemében áruló, egy füttykoncert az egész világ előtt kínos lenne – zárja helyzetképét a DPA.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.