Doppingügyek: a WADA beismeri, hogy nincs minden rendben

MTI

2016. augusztus 3., szerda 12:15, frissítve: szerda 12:23

Kész a reformokra Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetője. Ezt arra reagálva jelentette ki, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke kedden azt mondta: világszerte felül kell vizsgálni a doppingellenőrzési rendszert.

Reedie a NOB teljes ülésén, Rio de Janeiroban úgy fogalmazott: a jelenlegi rendszer nem rossz, de lehet rajta javítani. Egyúttal visszautasította a Bachtól érkezett kritikát, amely szerint a WADA túl későn reagált az Oroszországot érintő doppingbotrányra. Szerinte az sem volt hiba, hogy röviddel a riói játékok rajtja előtt hozták nyilvánosságra az úgynevezett McLaren-jelentést, mert úgy véli: a benne megfogalmazott eredmények olyan sokkolóak voltak, hogy nem lehetett visszatartani őket.

Kedden, a NOB 129. teljes ülésének kezdetén Thomas Bach azt mondta, át kell gondolni a WADA működését. A német sportdiplomata ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a NOB-nak korlátozottak a lehetőségei a doppingellenes harcban.

A július közepén nyilvánosságra hozott McLaren-jelentés megállapította, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás folyt. A WADA fővizsgálója, Richard McLaren emiatt a teljes orosz küldöttség kizárását javasolta a riói olimpiáról, erre azonban végül nem került sor.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.