Három úszóaranyat vár Szabó József

2016. július 29., péntek 05:25, frissítve: kedd 13:37

A szöuli olimpia mellúszóbajnoka, Szilágyi Liliána edzője, Szabó József optimista a riói esélyeket illetően, de tisztában van szeretett sportága problémáival.

– Lehet párhuzamot vonni az 1988-as és a 2016-os olimpia magyar úszói között? Szöulban Darnyi Tamás, az idén Hosszú Katinka az egyértelmű favorit vegyes úszásban.
– Talán igen. Katinkának a riói lesz a negyedik olimpiája, már bizonyította, bírja a sorozatterheléseket, az öt világbajnoki arany nem véletlen. Kétszáz vegyesen világcsúcstartó, ott a közelében sincsenek; 400-on sem hiszem, hogy probléma lenne. Lehet, hogy túlvállalja magát. Az első nap úszik 400 vegyes döntőt és a 100 hát előfutamát, másnap a döntőt, és kezdi a 200 vegyest. Ezt biztosan nem lehet pihenés nélkül végigcsinálni…

– Ráadásul most úszóklubot alapított. Meglepte?
– Tulajdonképpen nem. A férje, egyúttal edzője is, Shane Tusup amerikai szakembert nevezett ki az úszóklub élére. Szerintem a magyarok között is lett volna jó megoldás… Mondjuk ezt az egész klubot a pénzért csinálják. Évente több tízmillió forintot kapnak a szövetségtől, amivel nincsen semmi baj. Jól csinálják, na…

– Megnyugodott a magyar úszósport?
– Szerintem még fog kiesni csontváz a szekrényből. Nem akarok neveket mondani, valószínűleg már nem élnek az elkövetők. Kiss Laciról is mindenki azt gondolta, hogy köztiszteletben álló, rendes ember, aztán kiderültek a dolgok. Nem lepődnék meg, ha Katinkáéknak közük lenne a megbuktatásához.

– Komolyan mondja?
– Amerikai módszereket alkalmaztak, így megy ez arrafelé. De ennél többet én sem tudok mondani.

– Nézzük a riói esélyeket: kezdjük a címvédővel, Gyurta Dániellel.
– A kazanyi vb-n elszenvedett veresége után valami megváltozott. Dani azóta nem indult komoly nemzetközi versenyen, nem akarta a bőrét a vásárra vinni. Pedig jót tett volna neki, ha megméreti magát. Ha megint összerakja az utolsó 50 méterét, akkor újra aranyat nyerhet. Dani olimpiai bajnok, talán már nem hajtja úgy a vágy, mert Londonban felért a csúcsra. Nem mindenki olyan, mint Darnyi Tamás vagy Egerszegi Krisztina, aki annyira odavolt a sikerért.

– Nézzük tovább: Cseh László?
– Hat magyar úszó van, aki olimpiai, világ- és Európa-bajnok: Darnyi volt az első, én a második, Egérke a harmadik, Rózsa a negyedik, Kovács Ági az ötödik, a hatodik pedig Gyurta Dani. Még kettőnek van esélye: Katinkának és Cseh Lacinak. Száz és kétszáz méter pillangón is nagy verseny várható, nem csak Michael Phelps, Chad le Clos van a mezőnyben. Bármi lehet, ha minden jól sül el, akkor Laci nyerhet.

– Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka…
– Nincs Phelps és nincs Lochte sem 400 vegyesen, de ettől még pokoli erős a mezőny. Dávid időben összeszedte magát, neki is jót tett, hogy a papa már nem annyira szól bele a dolgokba…

– …gondolja, hogy a tanítványának, Szilágyi Liliánának is jót tesz?
– Erről fölösleges beszélni. Rióban minden kiderül, megérte-e Lilunak a váltás, vagy sem.

– Kapás Boglárka mire lehet képes Katie Ledecky árnyékában?
– Talán tisztában van azzal, hogy nyerni nem tudna, de az ezüst nála felér egy arannyal.

– Hány úszóarannyal számol?
– Kettőt-hármat várok. Kettőt Katinkától, egyet Danitól, Cseh Lacitól, vagy esetleg egy meglepetésembertől.

– Szándékosan nem mondja a tanítványa nevét?
– Igen. Rióban minden kiderül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.29.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.