Hit és bizalom kell, anélkül nem lesz siker

Bujka Barbara már az ellenfelek tetoválásait és anyajegyeit is pontosan ismeri

Lipiczky Ágnes

2016. augusztus 2., kedd 14:24, frissítve: kedd 14:24

Ha a csapategység megvan, nem lesz gondja női vízilabda-válogatottunknak. Bujka Barbara szerint a válogatott játéka még akadozott a júliusi Benu-kupán, de a hibák az olimpiai rajtra orvosolhatók lesznek.

– Kezdjük a legfontosabbal: hogy állnak önbizalom terén?
– Szerintem azzal nincs gondunk. Mindenkiben az él, hogy kimegyünk Rióba, és megmutatjuk a világnak, mit tudunk. Friss Európa-bajnokként nyilván nyerni szeretnénk, de igyekszünk nem a végcélra tekinteni, hanem mérkőzésről mérkőzésre haladni – mondta Bujka Barbara, aki szerint megszenvedtek a felkészüléssel, sok-sok kilométert és órát tettek bele, hogy sikeresek lehessenek Rióban.

– A felkészülés során azokkal a csapatokkal játszottak edzőmérkőzést, amelyekkel egy csoportba kerültek. Nem félnek, hogy kiismerhetővé válnak?
– Öt-hat éve mindenki szinte ugyanazzal a csapattal készül, talán csak egy-két ember cserélődik, vagyis szinte már azt is tudjuk, hogy kin milyen tetoválás vagy anyajegy van. Szerintem ez nem jelent problémát. Az Egyesült Államok ellen például kemény alapozásból szálltunk medencébe, míg ők mérkőzésről, formából érkeztek, vagyis mi abban az állapotban voltunk, amelyből még tudunk előrelépni. A Benu-kupán a spanyolokat láthattuk, hogyan váltogatnak, kikkel számolnak, a csapatkapitányukat például kirakták a válogatottból. Ezen a tornán nem nyertünk mérkőzést, de mindegyik meccsen volt két negyedünk, ami jónak mondható, már csak a másik két negyedet kell kijavítani. Ez persze írható volt a fáradtság számlájára is, de én nem fognám erre, akkor is kell tudni koncentrálni, ha az ember fáradt.

– Ön a csapat egyik vezéregyénisége. Hárul önre külön feladat?
– Az elutazás előtt felhívták a figyelmemet arra, hogy fontos, én milyen lelkiállapotban vagyok, nyugodt vagyok-e, vagy sem. Igen, a vezéregyéniségeknek higgadtságot, nyugodtságot, optimizmust kell sugározniuk, hiszen ez átragad a többiekre is. Fontos, hogy egységes legyen a csapat a medencében és a parton is.

– A parton, a szabadidőben mit jelent a csapategység?
– Közös társasozást: szeretünk activityzni, DVD-zni, együtt lófrálni. De szerintem a legfontosabb, hogy meglegyen egymásban a hit és a feltétel nélküli bizalom, mert anélkül nem megy, anélkül nem lehet a csúcsra felvinni egy csapatot. Úgy érzem, nálunk ez jól működik. Sikerült bebizonyítanunk ezt a belgrádi Európa-bajnokságon, amelyre lenézett, lesajnált csapatként érkeztünk, mégis mi állhattunk fel a dobogó legfelső fokára.

– Július közepén új csapathoz szerződött, két szentesi esztendő után a Szegedi Vízmű csapatánál folytatja pályafutását.
– Bár Görögországba is hívtak, én most hosszabb távra tervezek. Szegeden tetszett az a szakmai projekt, amit a következő évekre felvázoltak, és egy szép jövő részese akartam lenni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.02.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.