Így lett kerek Benedek története

2016. július 27., szerda 14:14, frissítve: péntek 11:33

Hogy mennyire erős a magyar kajak-kenu sport? Jól mutatja a ma már Ruzicic-Benedek Dalma néven szereplő versenyző esete, aki hétszeres világbajnokként három olimpiáról (2004, 2008, 2012) csúszott le. Most pályafutása során először, szerb színekben ő is utazhat Rióba.

– Hosszúnak tűnik az útja az olimpiáig. Ha azt vesszük, tizenkét évet várt erre a pillanatra…

– És most teljesült a nagy álmom, boldog is vagyok, de annyira lefoglalnak az edzések, hogy nincs is időm elgondolkodni ezen az utazáson. Amikor megkaptam a szerb olimpiai formaruhát, és a honlapon hivatalos lett az indulásom, egy pillanatra megálltam és elmerengtem, de talán majd csak a repülőgépen fog úgy igazán tudatosodni bennem, hogy olimpikon vagyok.

– Érez némi elégtételt?

– Elégtételérzés nincs, talán soha nem is volt. Úgy indultunk neki ennek a négy évnek, hogy megteszünk mindent a kvalifikáció érdekében, aztán majd ahogy esik, úgy puffan. Valójában nekem minden év ajándék volt itt Szerbiában, szereztem egy csomó érmet, többször állhattam a dobogó tetején, és ennek köszönhetően lett életjáradékom is. Annyi év kemény munkája után jó tudni, hogy van egy biztonsági háló, és nem a nulláról kell kezdenem, amikor abbahagyom. A szerbeknél az olimpiai jutalom nem akkora, mint Magyarországon. Talán harmada az itteni premizálásnak. Ellenben az olimpiai számokban elért Európa- és világbajnoki dobogóért kapunk életjáradékot, ami lényegesen nagyobb, mint Magyarországon, és bizonyos lelki nyugalmat ad az embernek. Persze én nem ezért váltottam országot. Férjhez mentem Szerbiába, ahol nagyobb lehetőséget láttam arra, hogy elérjem életem nagy célját, az olimpiai indulást.

– Korábban úgy tűnt, hogy párosban kvalifikál majd, ám a válogatón kikaptak társával a Moldovan testvérektől.

– Amit nagyon sajnálok, és igazából még mindig nem sikerült megfejteni, hogy mi történt, mert a felkészülésünk nagyon jól sikerült Milica Sztaroviccsal. Gyorsabbak voltunk, mint tavaly, de a versenyen ez nem jött ki. Bár úgy véltük, ha a Moldovan testvéreket nem tudjuk megverni, akkor nincs is esélyünk arra, hogy dobogóra álljunk Rióban. Most a négyes mellett indulási lehetőséget kaptam egyesben, ahol csak rajtam múlik, hogyan teljesítek. Kicsit az esélytelenek nyugalmával állok oda, mert két éve nem versenyeztem egyesben. Ez jól is elsülhet, mert a mezőnyben senki sem tudja, mit tudok. Mondjuk én sem.

– Mivel ideje nagy részében Szolnokon készül, látja a magyar női csapat edzésmunkáját is. Milyen eredményeket tippel a mieink számára?

– Úgy vélem, Szabó Gabriella és Kozák Danuta párosa jelenleg verhetetlen, és a négyes is jó esélylyel pályázik az aranyra. De ez olyan olimpia lesz, ahol bármi megtörténhet. Betegség, zikavírus, fertőzés, rengeteg olyan, amire európaiként nem vagyunk felkészülve. Nagyon oda kell majd figyelnünk mindenre, hogy mit eszünk, mit iszunk, tudatosan kell kimenni Rióba. Én már beszereztem fertőtlenítőtablettát meg víztisztítót, és egy csomó olyan dolog van a listámon, ami talán megkönnyítheti az alkalmazkodást a kinti körülményekhez.

– Ha Rióra gondol, a nagy lehetőség vagy a jutalomjáték szó jut először eszébe?

– Ez is és az is. Természetesen szeretnék olimpiát nyerni, de anynyi minden történt velem az elmúlt években, hogy inkább azt mondom: igyekszem tisztességgel felkészülni, és életem legjobb pályáját menni Rióban. Valójában jutalomjáték számomra ez az olimpia, amely után talán visszavonulok, mert szeretnék a civil életemre koncentrálni, családot alapítani. De persze az is megeshet, hogy egy-két hónap után annyira hiányzik majd ez az életforma és a mindennapos edzések, hogy bevállalok még egypár évet. Úgy érzem, az én történetem most válik kerekké, és – függetlenül az eredménytől – nem lesz bennem hiányérzet.

Bukottak még kategória
A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) öt orosz kajakosnak, illetve kenusnak nem adta meg a rajtengedélyt a riói olimpiára. Eszerint Jelena Anjusina (K–2 500 m), Natalja Podolszkaja (K–1 200 m), Alekszandr Gyacsenko (K–2 200 m), Andrej Krajtor (C–1 200 m) és Alekszej Korovaskov (C–2 1000 m) nem vehet részt a jövő pénteken kezdődő nyári játékokon. A múlt hétfőn nyilvánosságra hozott úgynevezett McLaren-jelentés mindegyikükről azt állította, hogy doppingmintákat manipuláltak. Gyacsenko Jurij Posztrigajjal négy éve, Londonban aranyérmes volt K–2 200 méteren, Alekszej Korovaskov pedig Ilja Pervuhinnal C–2 1000 méteren győzött a júniusi moszkvai Európa-bajnokságon. Utóbbi versenyben a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó lett a harmadik. A második Andrej Bahdanovics, Alekszandr Bahdanovics fehérorosz kettőst egy korábbi döntésével már megfosztotta a riói indulás lehetőségétől az ICF. A testület, valljuk meg, nem áll a helyzet magaslatán. Az már áprilisban napvilágot látott, hogy a román és a fehérorosz csapat tagjaival szemben is központi doppingolás gyanúja vetődött fel, mégis engedték őket versenyezni a júniusi moszkvai Európa-bajnokságon. A két nemzet versenyzőit csak ezt követően fosztották meg a riói indulás lehetőségétől.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.27.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.