Járt utat járatlanért…

Vörös Zsuzsanna után Kovács Sarolta lehet a következő, aki vb-t és olimpiát nyer egyazon évben

Szilágyi László

2016. augusztus 1., hétfő 11:40, frissítve: hétfő 14:33

Az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek vagy érmet nyerhetnek. Ezúttal egy több szabályváltoztatáson átesett sikersportággal, az öttusával folytatjuk, amelyben Balczó András kései utódai Rióban felérhetnek a csúcsra.

Két olimpiai újonccal és két érem-, sőt aranyesélyessel indul a magyar öttusaküldöttség a Rio de Janeiró-i olimpiára. A magyar színeket az egyéniben 2009-ben világbajnoki címet szerzett Marosi Ádám, a 2012-ben Európa-bajnoki bronzérmes, Demeter Bence, az idei női világbajnok, Kovács Sarolta és a 2013-as egyéni világbajnok, Földházi Zsófia képviseli. A 2000 óta hivatalban levő szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós óvatos optimizmussal várja az olimpiát.

– A világversenyeken bizonyították versenyzőink, hogy miért sorolják őket a nemzetközi elit tagjai közé. Ha mindannyian a tudásuk legjavát nyújtják, akkor elégedettek leszünk. Tisztában vagyunk vele, hogy a magyar öttusasport hagyományai köteleznek bennünket, és érmet, minél nemesebbet vár a közvélemény a versenyzőinktől. Az előzmények ismeretében kijelenthetjük, hogy az érem jogos elvárás. Hogy kitől? Mind a négy versenyzőnket képesnek tartom arra, hogy az élvonalban végezzen – mondta lapunknak a kapitány, majd hozzátette: nincs olyan versenyző, akinek a győzelmére rá merné tenni a vagyonát, annyira kiegyensúlyozott a nemzetközi mezőny.

– A kilencvenes évek elején szétesett a Szovjetunió, ennek következtében a posztszovjet öttusázók elárasztották a mezőnyt, rájuk mindig érdemes figyelni. Mivel 1992 óta lekerült az öttusacsapat az olimpia programjáról, a franciák és az olaszok láttak lehetőséget egy-egy versenyző kinevelésében – indokolt a kapitány.

A magyar öttusasport eddig kilenc arany-, nyolc ezüst- és öt bronzérmet nyert az olimpiai játékokon. Legutóbb Vörös Zsuzsanna szerzett aranyérmet 2004-ben Athénban. Abban bízhatunk, hogy a történelem ezúttal ismétli önmagát. Vörös 2004-ben egyéni világbajnok lett, és győzött az olimpián. Idén Kovács Sarolta nyerte a vb-t, és eséllyel indul az olimpiai aranyéremért. Még 2012-ben megoperálták a térdét, de utána minden évben rajthoz állt világversenyen, egy kivétellel mindig az első tíz között zárt, az említett moszkvai világbajnokságon nem várt, hatalmas fölénnyel győzött, és a csapattal is aranyérmet szerzett.

Földházi Zsófia úszóként indult, korosztályos csúcsait a mai napig nem tudják megdönteni. Juniorkorúként robbant be a nemzetközi élmezőnybe. Idén az olimpiai kvalifikáció kivívása után az országos bajnokságon sajnálatos sérülést szenvedett másfél hónappal a riói rajt előtt. Meg sem fordult a fejében, hogy lemarad az olimpiáról. A szövetségi kapitány szerint egy jó vívószám után bármire képes lehet.

Marosi Ádám elsősorban katona, és csak utána sportoló. Az első számú magyar férfi öttusázó a Magyar Honvédség szerződéses katonája, mellette magas szinten űzi az élsportot. Több mint tíz éve tagja a világ élmezőnyének, junior- és felnőttszinten is nyert egyéniben világ- és Európa-bajnokságot. Pálvölgyi Miklós jó előjelnek tekinti, hogy idén kiegyensúlyozott formát mutatott a világkupa-sorozaton. Négy éve harmadik helyen zárt Londonban, idén – túl a harmincon – akár az aranyéremre is képes lehet.

A Marosi Ádámnál tíz évvel fiatalabb Demeter Bence 2012 óta stabil tagja a felnőttcsapatnak. Az utóbbi években a technikai számokban, a lovaglásban és vívásban erősödött, az úszásban is megbízható. Már a londoni olimpiára kvótát szerzett, mivel országonként csak két versenyző indulhatott, ezért ő esett ki a magyar indulók közül. Egyéniben junior-világ- és Európa-bajnok, a felnőttmezőnyben még várat magára az igazi áttörés. Rióban élhet a lehetőséggel.

Az olimpián változik a lebonyolítás a londoni versenyhez képest. Kettő helyett három napon át tart a verseny. Az első nap döntő lehet: ekkor tartják a rangsorolót (más néven: körvívást), a pontok jelentős részét itt lehet megszerezni, ekkor dől el, hogy a második és a harmadik napon következő bónuszvívás során milyen sorrendben küzdhetnek meg egymással a versenyzők. Ekkor az utolsó kezd majd az utolsó előtti helyen álló ellen, és a győztes maradhat a páston, ő folytathatja a versenyt a közvetlen előtte állóval.

Magyar indulók

Férfiak:

Marosi Ádám – Született: 1984. július 26. Klubja: BHSE. Kiemelkedő eredményei: olimpiai 3. (2012), vb-1. (2009), vb-3. (2011); Európa-bajnok (2013). Esélyei a kapitány szerint: „Legalább megismétli, de remélem, túlszárnyalja a londoni teljesítményét.”

Demeter Bence – Született: 1990. március 20. Klubja: Volán Fehérvár. Legjobb eredménye: Eb-3. (2012). Esélyei a kapitány szerint: „A fiatal kora lehet az előnye, az olimpia légköre a legjobbat hozhatja ki belőle.”

Nők:

Kovács Sarolta – Született: 1991. március 12. Klubja: Volán Fehérvár. Legjobb eredményei: vb-1. (2016), vb-2. (2011). Esélyei a kapitány szerint: „Adja a Jóisten, hogy megismételje Vörös Zsuzsanna 2004-es bravúrját!”

Földházi Zsófia – Született: 1993. június 9. Klubja: KSI. Legjobb eredménye: Eb-1. (2013). Esélyei a kapitány szerint: „Ha stabilizálódik az önmagába vetett hite, kellemes meglepetést okozhat.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.01.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.