Kicsi a bors, de remélhetőleg nagyon erős

2016. július 28., csütörtök 09:01, frissítve: péntek 11:32

Az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiro-i olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek, érmet nyerhetnek. Az összeállítást korábbi sikersportágunkkal, az ökölvívással folytatjuk, ahol csak ketten szereztek kvótát, de kis szerencsével mindketten éremmel térhetnek haza.

Újkori olimpiáink történetében számtalan magyar siker született ökölvívásban. Összesen tíz aranyérmet szereztünk eddig az olimpiákon: Kocsis Antal (1928, Amszterdam), Énekes István (1932, Los Angeles), Harangi Imre (1936, Berlin), Csík Tibor (1948, London), Papp László (1948, London, 1952, Helsinki és 1956, Melbourne), Török Gyula (1960, Róma), Gedó György (1972, München) és Kovács István (1996, Atlanta). Az utolsó olimpiai érmet az az Erdei Zsolt szerezte (bronzérem, 2000, Sydney), aki ezúttal edzőként lesz jelen a riói nyári játékokon.

A még most is roppant népszerű Madár tanítványa, Bacskai Balázs (69 kg) az utolsó lehetőséget megragadva, a bakui világselejtezőn vívta ki a kvótát. „Már nézegetem, kik lesznek ott a súlycsoportomban Rióban, ám az igazi elemzésre majd a sorsolás ismeretében kerül sor. Rengeteget jelent számomra, hogy Zsolt ott lehet velem életem első olimpiáján. Bevallom, egyre feszültebb vagyok, és ez a sorsolásig biztosan így marad. Szeretnék minél több meccset nyerni, és ha Fortuna most visszaad valamit abból, amit az elmúlt években elvett tőlem, akkor…” – hagyta nyitva a lehetőségeit Bacskai.

Másik riói résztvevőnk, a 23 éves Harcsa Zoltán már a londoni játékokon is szerepelt, s az ötödik helyen végzett. Azóta a 2014-es Európa-bajnokságon és a tavalyi Európa-játékokon is dobogóra állhatott, mindkét tornán a harmadik lett, és az ő edzéseit is egy korábbi profi világbajnok, Balzsay Károly irányítja.

„Természetesen azért dolgozom, hogy érmet nyerjek, és mára már elmondhatom magamról, hogy a boksztudásom mellé az erőnlétem is felzárkózott, képes vagyok fejben több meccset is végigküzdeni. Ha a sorsolásnál csak egy kis szerencsém lesz, elérhetem a célomat” – mondta Harcsa Zoltán.

Kovács László szövetségi kapitány úgy véli, a jelenlegi két legjobb bunyós lesz ott Rióban.

„Két kvótát szereztünk, ami megfelel az előzetes várakozásnak. Azt mondom, kicsi a bors, de nagyon erős, és remélem, ezt bizonyítani is fogják a srácok. Nem lesz egyszerű dolguk, hiszen a két legkeményebb súlycsoportban szerepelnek. Mindkettő alkalmas a nagy eredmény elérésére. Nem titok, minimális célunk az, hogy a londoni pontszerzést megismételjük” – árulta el Kovács László.

Riói magyar indulók

69 kg: Bacskai Balázs – Született: 1988. január 29. Klubja: Vasas-Süllős. Legjobb eredményei: Európa-bajnok (69 kg, 2010), junior-vb-1. (64 kg, 2006)

75 kg: Harcsa Zoltán – Született: 1992. november 20. Klubja: Vasas-Süllős. Legjobb eredményei: olimpiai 5. hely (2012), vb-5. (2013), Eb-3. (2013), Európa-játékok-3. (2015).

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.28.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.