Kicsi a bors, de remélhetőleg nagyon erős

B. Molnár László

2016. július 28., csütörtök 09:01, frissítve: péntek 11:32

Az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiro-i olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek, érmet nyerhetnek. Az összeállítást korábbi sikersportágunkkal, az ökölvívással folytatjuk, ahol csak ketten szereztek kvótát, de kis szerencsével mindketten éremmel térhetnek haza.

Újkori olimpiáink történetében számtalan magyar siker született ökölvívásban. Összesen tíz aranyérmet szereztünk eddig az olimpiákon: Kocsis Antal (1928, Amszterdam), Énekes István (1932, Los Angeles), Harangi Imre (1936, Berlin), Csík Tibor (1948, London), Papp László (1948, London, 1952, Helsinki és 1956, Melbourne), Török Gyula (1960, Róma), Gedó György (1972, München) és Kovács István (1996, Atlanta). Az utolsó olimpiai érmet az az Erdei Zsolt szerezte (bronzérem, 2000, Sydney), aki ezúttal edzőként lesz jelen a riói nyári játékokon.

A még most is roppant népszerű Madár tanítványa, Bacskai Balázs (69 kg) az utolsó lehetőséget megragadva, a bakui világselejtezőn vívta ki a kvótát. „Már nézegetem, kik lesznek ott a súlycsoportomban Rióban, ám az igazi elemzésre majd a sorsolás ismeretében kerül sor. Rengeteget jelent számomra, hogy Zsolt ott lehet velem életem első olimpiáján. Bevallom, egyre feszültebb vagyok, és ez a sorsolásig biztosan így marad. Szeretnék minél több meccset nyerni, és ha Fortuna most visszaad valamit abból, amit az elmúlt években elvett tőlem, akkor…” – hagyta nyitva a lehetőségeit Bacskai.

Másik riói résztvevőnk, a 23 éves Harcsa Zoltán már a londoni játékokon is szerepelt, s az ötödik helyen végzett. Azóta a 2014-es Európa-bajnokságon és a tavalyi Európa-játékokon is dobogóra állhatott, mindkét tornán a harmadik lett, és az ő edzéseit is egy korábbi profi világbajnok, Balzsay Károly irányítja.

„Természetesen azért dolgozom, hogy érmet nyerjek, és mára már elmondhatom magamról, hogy a boksztudásom mellé az erőnlétem is felzárkózott, képes vagyok fejben több meccset is végigküzdeni. Ha a sorsolásnál csak egy kis szerencsém lesz, elérhetem a célomat” – mondta Harcsa Zoltán.

Kovács László szövetségi kapitány úgy véli, a jelenlegi két legjobb bunyós lesz ott Rióban.

„Két kvótát szereztünk, ami megfelel az előzetes várakozásnak. Azt mondom, kicsi a bors, de nagyon erős, és remélem, ezt bizonyítani is fogják a srácok. Nem lesz egyszerű dolguk, hiszen a két legkeményebb súlycsoportban szerepelnek. Mindkettő alkalmas a nagy eredmény elérésére. Nem titok, minimális célunk az, hogy a londoni pontszerzést megismételjük” – árulta el Kovács László.

Riói magyar indulók

69 kg: Bacskai Balázs – Született: 1988. január 29. Klubja: Vasas-Süllős. Legjobb eredményei: Európa-bajnok (69 kg, 2010), junior-vb-1. (64 kg, 2006)

75 kg: Harcsa Zoltán – Született: 1992. november 20. Klubja: Vasas-Süllős. Legjobb eredményei: olimpiai 5. hely (2012), vb-5. (2013), Eb-3. (2013), Európa-játékok-3. (2015).

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.28.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.