Kozák Danuta utolérheti Egerszegi Krisztinát

2016. július 29., péntek 08:37, frissítve: péntek 11:28

Az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek, érmet nyerhetnek. Az összeállítást a kajak-kenuval folytatjuk, amely azzal együtt a legsikeresebb olimpiai sportágunk lehet Rióban, hogy doppingügyektől megtépázottan érkezik a nyári játékokra.

Az olimpiai esztendő mindig hoz meglepetéseket a magyar kajak-kenu sportban. Az idén sajnos két doppingesettel is szembe kellett nézni: tavasszal Dudás Miklós biológiai útlevelével, július elején pedig a kétfordulós hazai kvalifikáció során három számban is a legjobb eredményt produkáló Dombvári Bence akadt fenn a rostán.

Utóbbi ügye meglepő volt, hiszen olyan szerrel (sztanozolol) bukott meg, amellyel a kanadai sprintert, Ben Johnsont kapták el még az 1988-as szöuli játékokon, ráadásul minimális mennyiségben találtak anabolikus szteroidot a vizeletében. A versenyző – aki szerint visszaélés történt – rendőrségi feljelentést tett az üggyel kapcsolatban. Így cselekedett egy másik magyar kajakos, Nádas Bence is, aki ugyan nem bukott meg, de állítása szerint a szolnoki edzőtáborban valaki manipulálta a táplálékkiegészítőjét. Mindkét ügyet vizsgálja a rendőrség, és Dombvári esete szinte teljes egészében átalakította az indulói listát a férfi kajak szakágban.

A sprintereknél Horváth Bence és Szomolányi Máté a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duót szétlövésben kiütve jutott ki az olimpiára. A júniusi moszkvai Európa-bajnokságon ezüstérmes lett a magyar kettős, amelynek jó esélye lehet Rióban is az éremszerzésre.

Hogy a hosszabbik távon, 1000 méteren mi várható a férfiaktól? Egyesben és párosban is olyan egység indul, amely valójában nem nyert itthon válogatót. K–1 1000 méteren a mindössze 18 esztendős, rendkívül tehetséges Kopasz Bálint a második helyen zárt Dombvári mögött a júniusi válogatón, így jutott ki az olimpiára, míg Dombvári párja, Hufnágel Tibor számára az olimpiai ezüstérmes Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman négyest legyőző Hufnágel, Ceiner, Somorácz, Kugler alkotta kvartettből választottak párt Ceiner Benjámin személyében. A duó egyébként az U23-as korosztályban már világbajnok volt, kérdés, mire mennek majd a felnőttek mezőnyében.

Férfi kenuban Vasbányai Henrik és Mike Róbert 2013-ban már világbajnoki címet ünnepelhetett, s most nagy lehetőséget jelent számukra, hogy dopping miatt nem indulhat az olimpián a rivális román, fehérorosz és orosz duó sem, ám a németekkel és a brazilok párosával mindenképpen számolniuk kell Oláh Tamás tanítványainak. Vasbányai egyébként C–1 1000 méteren is rajthoz állhat, a válogatósorozatban nem mást, mint a pekingi olimpiai bajnokot, Vajda Attilát győzte le. C–1 200 méteren egy fiatal versenyzőért, a kétszeres ifjúsági világbajnok Hajdu Jonatánért lehet majd szorítani. Ő tavaly hepatitisvírussal tért haza a riói olimpiai tesztversenyről, remélhetőleg az idén egy pontszerző helyet csíp majd el.

Vasbányai Henrik (elöl) és Mike Róbert az olimpiai bajnoki címért utazik Rióba
Vasbányai Henrik (elöl) és Mike Róbert az olimpiai bajnoki címért utazik Rióba
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A nőknél a londoni olimpia kétszeres bajnoka, Kozák Danuta akár triplázhat is Rióban, és ezzel feliratkozhat Egerszegi Krisztina és Keleti Ágnes mellé az ötszörös aranyérmesek sorába. Szabó Gabriellával párosban és a Szabó, Kozák, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina alkotta négyes tagjaként is szuperfavoritnak számít. K–1 200 méteren a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa rajtolhat, aki egy bronzéremmel már igen fényessé tenné riói jutalomjátékát.

És hogy mit vár a csapattól Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője?

„Nehéz szezonon vagyunk túl, de erős, kiegyensúlyozott a csapat. Négy éremmel már elégedett lennék” – fogalmazott Storcz Botond.

Riói magyar indulók

Kajak
Nők:
Kozák Danuta – Született: 1987. január 11. Klubja: UTE. Versenyszámai: K–1 500 m, K–2 500 m és K–4 500 m. Legjobb eredményei: kétszeres olimpiai bajnok (2012), 11× világbajnok, 14× Európa-bajnok. Céljai: „Álmaimban gondolok rá, hogy akár ötszörös olimpiai bajnok lehetek, de az is simán előfordulhat, hogy annyi olimpiai arannyal jövök haza, mint amennyivel kimentem.”

Szabó Gabriella – Született: 1986. augusztus 14. Klubja: Budapesti Honvéd. Versenyszáma: K–2 500 m és K–4 500 m. Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (2012), 9× világbajnok, 9× Európa-bajnok. Céljai: „Jól haladunk a felkészüléssel, a négyes és Danával a párosunk is képes az álmaink megvalósítására.”

Fazekas-Zur Krisztina – Született: 1980. augusztus 1. Klubja: Graboplast-Győri VSE. Versenyszáma: K–4 500 m. Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (2012), 7× világbajnok, 7× Európa-bajnok. Céljai: „Tavaly a világbajnokságon elvesztettük a négyessel az aranyérmet. Most ezt nem szeretnénk.”

Csipes Tamara – Született: 1989. augusztus 24. Klubja: Budapesti Honvéd. Versenyszámai: K–4 500 m. Legjobb eredményei: 5× világbajnok, 6× Európa-bajnok. Céljai: „Nem szeretek esélyekről beszélni, de kétségtelen, hogy bízom az Európa-bajnoksághoz hasonló szereplésben.”

Douchev-Janics Natasa – Született: 1982. június 24. Klubja: Graboplast-Győri VSE. Versenyszáma: K–1 200 m. Legjobb eredményei: háromszoros olimpiai bajnok (2004, 2008), 19× világbajnok, 19× Európa-bajnok. Céljai: „Én már annak örülök, hogy kijutottam az olimpiára. Négy évvel ezelőtt Londonban szomorú voltam a bronzérmem miatt, most egy dobogós hely hihetetlenül boldoggá tenne.”

Férfiak:
Horváth Bence – Született: 1992. augusztus 1. Klubja: Graboplast-Győri VSE. Versenyszámai: K–1 200 m és K–2 200 m. Legjobb eredményei: Európa-bajnoki ezüstérmes, U23-as világbajnok. Céljai: „Mivel a hazai válogatón a világbajnoki címvédőket győztük le, mindenki azt gondolja, nekünk kötelező olimpiát nyerni. Kétszázon nüánszok döntenek, de egy fényes éremmel elégedettek lennénk.”

Szomolányi Máté – Született: 1992. június 19. Klubja: Graboplast-Győri VSE. Versenyszámai: K–2 200 m. Legjobb eredményei: Európa-bajnoki ezüstérmes, U23-as világbajnok. Céljai: „Egytől hatodik helyig bárminek örülünk, és mindent meg fogunk tenni a rajttól a célig.”

Hufnágel Tibor – Született: 1991. március 18. Klubja: Budapesti Honvéd. Versenyszámai: K–2 1000 m és K–4 1000 m. Legjobb eredményei: Európa-bajnoki ezüstérmes, U23-as világbajnok. Céljai: „Nehéz szezon van mögöttem, elvesztettem a párom, és csak az utolsó pillanatban állt össze az ezerméteres mezőny. Ettől függetlenül bízom benne, hogy mindkét számban érmesek lehetünk.”

Ceiner Benjámin – Született: 1992. április 24. Klubja: Budapesti Honvéd. Versenyszámai: K–2 1000 m és K–4 1000 m. Legjobb eredményei: U23-as világbajnok. Céljai: „Az idő szűkös, de nem állunk rosszul a négyessel és a párossal sem. Konkrét célokat nem mondok, úgy tudjunk kiszállni a hajóból, hogy mindent kiadtunk magunkból.”

Somorácz Tamás – Született: 1992. április 11. Klubja: Atomerőmű SE. Versenyszámai: K–4 1000 m. Legjobb eredményei: világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok. Céljai: „Örömkajakozást szeretnék kint csinálni. Úgy akarom megélni ezt a versenyt, hogy ne kelljen szemrehányást tenni magamnak.”

Kugler Attila – Született: 1986. szeptember 16. Klubja: Vasas. Versenyszámai: K–4 1000 m. Legjobb eredményei: Európa-bajnoki negyedik. Céljai: „Reális eredménynek tartom az 1–6. helyet, de nyilván mindenki a dobogóról álmodik a csapatban.”

Kopasz Bálint – Született: 1997. június 20. Klubja: Algyői Sportkör. Versenyszámai: K–1 1000 m. Legjobb eredményei: Európa-bajnoki bronzérmes, ifjúsági világbajnok. Céljai: „Minden attól függ, hogy ki milyen formában érkezik majd Rióba; az én célom, hogy döntőbe jussak, s aztán meglátjuk mi lesz.”

Kenu
Vasbányai Henrik – Született: 1991. július 16. Klubja: KSI SE. Versenyszámai: C–1 1000 m és C–2 1000 m. Legjobb eredményei: világbajnok, Európa-bajnok. Céljai: „A célokat magamnak fogalmaztam meg, ha megvan az eredmény, akkor elárulom, hogy az volt-e, vagy sem.”

Mike Róbert – Született: 1984. május 8. Klubja: KSI SE. Versenyszámai: C–2 1000 m. Legjobb eredményei: világbajnok, 2× Európa-bajnok. Céljai: „Mindenképpen az aranyéremért utazunk Rióba.”

Hajdu Jonatán – Született: 1996. június 28. Klubja: Dunaferr. Versenyszámai: C–1 200 m. Legjobb eredményei: világbajnoki bronzérmes, ifjúsági világbajnok. Céljai: „Döntőbe kerülni, és ha majd ott leszek, tovább álmodom.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.29.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.