Lassan végleges az orosz eltiltások listája

MTI

2016. augusztus 4., csütörtök 03:07, frissítve: csütörtök 13:30

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem változtatta meg az orosz súlyemelők eltiltását, így a versenyzők nem indulhatnak a pénteken kezdődő riói olimpián.

A CAS szerint „indokolt és arányos” volt a budapesti székhelyű világszövetség (IWF) múlt pénteki döntése, mely szerint a kvótát kiharcoló nyolcfős orosz csapatból senki sem állhat rajthoz a pénteken kezdődő nyári ötkarikás játékokon. Közülük kettőnek volt már korábban – eltiltással járó – doppingesete.

„A súlyemelés feddhetetlensége többször, több szinten sérült az oroszoknál” – szólt az IWF múlt heti döntésének indoklása.

Kenus, bokszoló
Az oroszok kétszeres világ- és Európa-bajnok kenusa, Andrej Krajtor mégis indulhat a pénteken kezdődő riói olimpián. Az orosz R-Szport hírügynökség csütörtökön jelentette Krajtor jogi képviselőjére, Jurij Zajcevre hivatkozva, hogy a versenyző a legerősebb számában, 200 méteren rajthoz állhat. A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) a múlt héten nem adott indulási engedélyt Krajtornak és négy társának, mert az úgynevezett McLaren-jelentés alapján mindegyikük doppingmintáját manipulálták.

Mind a tizenegy kvótát szerzett orosz ökölvívó is indulhat a nemzetközi szövetség (AIBA) közleménye szerint. Az AIBA mindegyik orosz bokszoló esetét egyenként vizsgálta meg, majd a végső szót az érintettek olimpiai indulásáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság háromfős bizottsága mondta ki. A grémiumot a sportolói bizottságot vezető német Claudia Bokel, az orvosi bizottságot irányító török Ugur Erdener és a spanyol ifj. Juan Antonio Samaranch alkotja.

Július 18-án hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról.

A szervezet végrehajtó testülete azonban július 24-én úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Az olimpiára nevezett, ám a riói szereplésről lemaradó orosz súlyemelő-válogatott tagjai között három női emelő van: a 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina (plusz 75 kg), a 2013-ban vb-, 2014-ben Eb-győztes Tyima Turjeva (63 kg) és a 2015-ös világbajnoki bronzérmes Anasztaszija Romanova (69 kg).

A férfiaknál a plusz 105 kilogrammban olimpiai harmadik, kétszeres világ- és Európa-bajnok Ruszlan Albegov, a 85 kg tavalyi vb-aranyérmese, Artyom Okulov, az ugyanebben a kategóriában 2014-ben Eb-ezüstérmes Adam Maligov, a 105 kilós, kétszeres Európa-bajnok, többszörös vb-érmes David Bedzanjan és a 69 kg-ban szereplő kétszeres kontinenselső, háromszoros világbajnoki ezüstérmes Oleg Csen nem lehet ott az olimpián.

A CAS a súlyemelők mellett 17 orosz evezős fellebbezését is elutasította, mivel a testület szerint a nemzetközi sportági szövetség eltiltása összhangban áll a NOB szabályaival.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top-20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.