Megállíthatatlanul nő az olimpikonok száma

GB

2016. augusztus 4., csütörtök 18:10

1896-ban még kevesebb mint 250-en álltak rajthoz, 9 sportágban. Rióban több mint 11 ezer sportoló lesz, 28 sportágban.

Az első újkori olimpiára, az 1896-os athéni nyári játékokra még valóban csak néhány szerencsés, pontosabban remek sportember juthatott el. 9 sportág 241 versenyzője húzott dresszt Görögországban. Az ókorban is űzött atlétikai sportágak és a birkózás mellett megjelent a kerékpározás, a vívás, a lövészet, az úszás, a tenisz és a súlyemelés.

Az első olimpia, amelyen már nők is részt vehettek, az 1900-as volt, értelemszerűen a sportolók és a sportágak száma is megsokszorozódott. Párizsban közel 1000 versenyző szerepelt a játékokon. Elképesztő ütemben nőtt az olimpiai résztvevők száma, nyolc évvel később már több mint 2000 résztvevőt jegyeztek. A 3000-es létszámra 1924-ig kellett várni, ezután viszont komoly visszaesés következett. 1932-ben Los Angeles adott otthont az olimpiának, a távol maradók jelentős számának oka a gazdasági világválság volt, mely javában tombolt még a játékok idején. Ezután ugyancsak emelkedő tendenciát láthatunk egészen az 1956-os olimpiáig. A magyar forradalom és a szuezi válság miatt több nyugati (Hollandia, Spanyolország, Svájc) és közel-keleti ország (Egyiptom, Libanon) is lemondta a részvételt.

A nyári olimpiákon részt vevő sportolók száma

Húsz év és négy olimpia elteltével megduplázódott a sportolók száma, Montréalba már több mint 7000 versenyző utazott, de a nagy érdeklődés nem tartott sokáig, a politika közbeszólt újra. Az 1980-as, moszkvai játékokat a nyugati országok bojkottálták a hidegháborús hangulatban, négy évvel később a keleti blokk, a Szovjetunió és a többi kommunista ország tüntetett hasonlóképp, így Los Angelesben is csonka olimpiát rendeztek.

Innentől meredeken emelkedett a résztvevők száma, 1996-ban, Atlantában sikerült átlépni a bűvös 10 ezres határt, 31 sportágban 197 nemzet lányai és fiai versengtek. A londoni játékokig komoly létszámnövekedés nem történt, de Rióban picit megint feljebb ívelt a görbe. A sportágak száma ugyan visszaesett 2008-hoz képest (Londonhoz viszonyítva viszont nőtt), Rióban már 207 ország több mint 11 ezer sportolója harcol az aranyért.

Az pedig már most bizonyos, hogy négy év múlva Tokióban újfent megdől a részvételi rekord. 5 új sportág – gördeszkázás, hullámlovaglás, sportmászás, karate, baseball/softball – kerül be az olimpiai műsorba, így majdnem 500-zal nő a nevezők száma.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.