Mióta vannak nők az olimpián? És falu?

2016. augusztus 5., péntek 19:30

Korrektor munkatársunk érdekes infografikát talált a Mikkamakka nevű Facebook-csoportban. Az ábrán sorra veszik az új- és legújabb kori olimpiák történetének néhány érdekes változását, amely egyik játékokról a másikra állt be.

Tudta például, hogy az első – athéni – olimpia után kezdődött csak a nők részvétele? Vagy hogy elektromos időmérés és célfotó 1912 óta van, olimpiai falu viszont csak 1924 óta, olimpiai láng pedig csak 1928-tól?

Fotó: facebookA győztesek – ha hiszik, ha nem – csak 1932 óta állnak dobogón, tévében őket pedig 1960 óta láthatjuk. 1968-ban a tenger szintje felett 2200 méterrel rendezték a játékokat, 1972-ben pedig Mark Spitz mind a 7 aranyérmét világcsúcs teljesítménnyel szerezte az uszodában.

2008-ban az olimpiai láng Peking előtt eljutott a Mount Everestre is, 2012-ben pedig Michael Phelps 22. olimpiai érmével lett gazdagabb, ami szintén csúcs.

Nézegesse a grafikát!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.