Az utolsó magyar éremesély – de mekkora!

(Kangnung)

2018. február 22., csütörtök 05:50, frissítve: csütörtök 10:59

Sokat ragoztuk már, hogy 38 éve várunk az újabb téli olimpiai érmünkre, és 94 éve (az első téli játékok óta) az aranyra. Ami biztos: ha ma dél és délután egy között nem születik meg, újabb négy évet csúszhat az álom.

Ám ne kerteljünk: azután, hogy a férfi váltónk hibátlan elődöntővel jutott a legjobb négy csapatot felvonultató fináléba, s azután, hogy a Liu-fivérek kedden szintén magabiztosan vették az – amúgy igen erős – selejtezős futamukat 500 méteren, igenis bízhatunk az éremben. Arra azért már kisebb tételben fogadnék, hogy kettő is összejöhet, ám ha már itt tartunk, tudni érdemes: a három sem teljesen kizárt. (A két évvel ezelőtti vb-n Liu Shaolin Sándor nyert a legrövidebb távon, s öccse lett a harmadik.)

Sőt, tulajdonképpen – Keszler Andrea 1000-s negyeddöntős érdekeltségét is számolva –

az utolsó short track versenynapon papíron akár hét darab érem is kerülhetne hozzánk

(a váltóban ugyebár négyen vannak), de ha ebből csak egy jön össze csütörtökön, már mindenki sikeres szereplésről fog beszélni. És mindenki örömmel mehet majd hamburgerezni – legalábbis a női csapat tagjai a váltóval elért negyedik helyezés után már ezt, az eddig tiltott tevékenységet tervezgették.

A fiúknál az egyensapkák jelentettek beszédtémát, ugyanis míg Liu Shaolin Sándor eddig egy fekete, és Liu Shaoang egy rózsaszín baseball sapkában nyilatkott, kedden már mindketten ugyanabban a zöld színűben jöttek a mix zónába. Bár ez apró részletkérdésnek tűnik, de rákérdeztem Shaoangnál, aki elárulta, hogy a vezetőség jelezte, csapatsapkában lenne jó nyilatkozniuk a tévében. – Szerencsére felébredtek azért… Még egy-két dolog hiányzik, de reméljük, hogy majd az olimpia végére megérkezik minden ruhadarabunk – szurkálódott nevetve.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ádó versenyről is beszélt, elsőként a számukra a negyeddöntővel kedzdődő 500 méter egyéniről: „Az első két pozíciót nem szabad eladni a rajtnál, ha az összejön, akkor tovább is tudunk jutni.

A váltót tekintve nem hiszem, hogy probléma lesz, mindenki a maxát fogja kihozni ebből.”

Rákérdeztem, hogy pontosan mit jelentene a probléma, s egyértelműsítette, hogy a lényeg az, hogy ne zárjanak ki bennünket – ez esetben ugyanis a negyedik hely is elúszik, s a mezőny végére sorolják a mieinket. (A négyest Liuékon kívül Burján Csaba és Knoch Viktor alkotja.)

Elmondta még, hogy fejben nagyon fáradt, majd hozzátette: minden ott dől el. Ugyanezt hansúlyozta bátyja, Sanyi is, aki ezúttal sem hagyta ki a viccelődést: „Ha tudod, hogy te vagy a legjobb, akkor nem izgulsz”.

Az ötfős rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott női fele kihozta magából a maximumot: a váltó világcsúcson belüli idővel negyedik lett, Jászapáti Petra pedig hatodik 1500 méteren. Fiúk, rajtatok a sor! Félő, hogy kicsit a nyomás is...

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.